Per tercer dia consecutiu, les platges de Blanes van continuar amb la bandera groga onejant a les tres grans zones de bany. En aquesta ocasió, però, Protecció Civil va hissar aquest avís que indica que cal tenir precaució a l'hora de banyar-se per la mala mar.

Pel que fa als episodis que s'han viscut aquests darrers dies amb usuaris de les platges que es queixaven de sensació de picor després de banyar-se, fins a la tarda d'ahir no es va registrar cap cas, a diferència dels quatre anteriors dies. També es van deixar d'observar al mar les taques marronoses que s'havien pogut veure surant a tocar de la línia de la costa, unes algues microscòpiques que arrossegaven petits organismes com meduses causants de l'urticaria i i que tot sembla indicar que són les que haurien provocat aquests episodis de picors entre els banyistes.

Finalment, els investigadors de l'Institut de Ciències de Mar que havien de venir a recollir mostres de l'aigua per fer les corresponents comprovacions, van arribar a Blanes la tarda de dijous. Per fer aquesta operació, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, els va acompanyar en l'embarcació de rescat i vigilància del servei.

Durant una hora, l'embarcació va estar fent un exhaustiu recorregut tant arran de la costa com mar endins per recollir diferents mostres de l'aigua. Els resultats de les anàlisis s'espera que puguin estar enllestits en els pròxims dies.

La hipòtesi de les picors

Una de les hipòtesis en què es treballa és que hi hagi un banc de meduses molt petites mar endins, motiu pel qual els científics van demanar el suport de Protecció Civil de Blanes per agafar les mostres. Segons aquesta hipòtesi, les taques marronoses que s'han detectat aquests darrers dies, haurien arrossegat petits organismes urticants de les meduses, provocant els episodis de picors als banyistes.

En tot cas, fins al moment l'únic referent que hi ha hagut per poder explicar els casos de banyistes que es queixaven són els resultats de les anàlisis que es van fer fa uns dies a Pineda, on es van registrar els mateixos indicis: taques marronoses i picors. Els resultats de les analítiques que va fer l'Institut de Ciències del Mar van indicar que les taques no són nocives per a les persones, ja que es tracta de mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí: algues microscòpiques.

La bandera vermella prohibint el bany es va d'hissar dijous durant unes cinc hores en una zona concreta de la platja de Blanes Centre, davant la presència de les ja taques marronoses i casos d'usuaris que es queixaven de picades. La mesura va ser purament preventiva en un indret molt recollit i sovintejat per les famílies amb nens.