CiU i els Independents de la Selva (ISelva)?han arribat a un acord per governar el Consell Comarcal de la Selva en els pròxims 4 anys. El pacte es va fer efectiu ahir a la tarda amb la signatura del pacte entre les dues formacions. Els consellers de CiU i d'ISelva van formalitzar el seu compromís en un acte en què van participar els membres del nou equip de govern.

Després dels últims anys convulsos, marcats pel cas Manga, CiU?haurà passat de governar primer amb ERC i després amb el PSC (a finals del passat mandat). Ara s'alien amb ISelva, tot i que el vicepresident -l'única vicepresidència que hi haurà- serà el mateix que hi havia fins ara, Martí Nogué, ex del PSC i ara d'ISelva. La presidència la mantindrà l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu (CiU).

Segons va informar ahir el Consell en un comunicat, l'acord preveu com a eines bàsiques per garantir el bon funcionament la transparència i comunicació de la informació. Segons l'acord, es crearan i aplicaran els mecanismes necessaris per fer un control públic de la despesa i es vetllarà perquè la transparència i la informació pública en tots els processos de concursos, selecció de personal o altres sigui una garantia, més enllà del que estableix la normativa.

El pacte acorda una sola vicepresidència -Nogué- i la figura del coordinador, que recaurà en Natàlia Figueras (CiU), regidora de Maçanet, encarregada de garantir la transversalitat de totes les decisions que afectin totes les àrees.

En el funcionament diari de l'ens, les decisions es parlaran i s'acordaran a les reunions de govern, i hi assistiran tots els consellers amb responsabilitat política. La junta es reunirà com a mínim un cop cada mes. Cap dels consellers cobrarà per assistència als òrgans, organismes o patronats que es derivin de les seves funcions com a membres del govern. Les indemnitzacions que percebran els consellers amb responsabilitat política es publicaran detalladament, va prosseguir informant el Consell.

Un dels punts importants del pacte és el compromís per desenvolupar un nou model d'atenció a les persones en els pròxims sis mesos, un cop constituït l'ens. Un altre dels punts és definir el concurs dels menjadors escolars d'acord amb els centres educatius i les associacions de pares i mares.

Mesures davant el cas Manga

Pel que fa als casos que afecten el Consell en relació al cas Manga i que la Justícia està investigant, i de forma paral·lela al procés judicial, el govern analitzarà la situació i l'estat dels casos dels membres polítics amb responsabilitat que estiguin imputats judicialment i seran debatuts en el si del govern, el qual serà el responsable de prendre la decisió en relació amb aquests membres. Qualsevol conseller que els jutjats condemni per aquests casos o pels que puguin aparèixer al llarg de la legislatura, se'ls cessarà immediatament en les seves responsabilitats de govern

El govern estarà format per 17 dels 33 consellers. Per part de CiU: Salvador Balliu, Natàlia Figueras, Joaquim Torrecillas, Maria Àngela Cuatrecasas, Albert Robert, Joel Comas, Carles Roca, Antoni Guinó, Joan Antoni Hervias, Josep Roquet, Joaquim Bohils i Pere Mas. D'ISelva seran Francesc Josep Nadal, Pere Garriga, Raquel ?Reyner, Joaquim Vivas i Martí Nogué.

Segons Balliu, «el pacte amb ISelva garantirà la continuïtat de la dinàmica iniciada i, alhora, s'incorporen un seguit de millores que repercutiran de ben segur en la millora dels serveis als ciutadans de la nostra comarca». Sobre els consellers de CiU, Balliu va afirmar que «som un equip de persones que provenim del món municipal, que coneixem quines són les dificultats del dia a dia dels ciutadans de la comarca i estic convençut que treballarem per assolir aquests nous reptes que se'ns presenten».

Per la seva part, Pere Garriga, president d'ISelva, va manifestar que «estem en política per incorporar els valors a la gestió de les administracions en benefici de les ciutadanes i dels ciutadans», va dir.

El ple de constitució del nou Consell es farà el 15 de juliol.