La secretària del presumpte mafiós rus Andrei Petrov va ratificar ahir que el seu cap li va comentar que regalaria un rellotge a l'exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, tot i que va negar que sabés res sobre un tracte a favor de l'Ajuntament en els seus negocis urbanístics. Així ho va dir com a testimoni en el judici que el Tribunal Suprior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha celebrat contra Crespo. Per la seva part, la Fiscalia Anticorrupció va mantenir la petició de dos anys i mig de presó per Crespo, a qui va acusar de trencar la «confiança» ciutadana i el seu deure d'imparcialitat en permetre ser «complimentat» per un presumpte mafiós.

En el tràmit dels informes finals, el ministeri públic va mantenir la seva pena inicial per a Crespo -presó i vuit anys d'inhabilitació per suborn i prevaricació- i per a l'exregidor d'Urbanisme de Lloret Josep Valls, que afronta dos anys de presó i set i mig d'inhabilitació.

Per contra, al presumpte mafiós rus Andrei Petrov, la seva arquitecta Pilar Gimeno i l'expresident del club d'hoquei de Lloret Josep Perarnau, la Fiscalia els ha rebaixat la pena a un any de presó i tres d'inhabilitació, en entendre que mereixen un retret penal menor per no ser funcionaris públics.

En els seus informes al tribunal, el fiscal Fernando Bermejo va dir que el cas és «un exemple de pèrdua d'imparcialitat de la funció pública» i van trencar la «confiança» que els veïns havien dipositat en ells com a càrrecs públics: «Què pensaran els ciutadans de Lloret que paguen religiosament els seus impostos, en saber que es va concedir (a Petrov) una bonificació fiscal del 50 %?», va advertir.

Bermejo va recordar que, en pocs anys, Petrov va aconseguir beneficiar-se de la subrogació d'un conveni per convertir l'antiga plaça de toros de Lloret en un centre comercial i una bonificació fiscal per al seu projecte i el canvi d'usos. En aquest lapse de temps, va afegir, tant Crespo com Valls «van ser complimentats» per Petrov, que el 2008 va pagar a l'exalcalde un viatge a Moscou on va «viatjar en helicòpter i acudir a una festa», i li va regalar un rellotge valorat en 2.200 euros, a més dels patrocinis al club d'hoquei de Lloret en els quals jugaven els seus fills, que Petrov pagava en mà, «d'una forma opaca i sospitosa», i sense un conveni escrit que els emparés.

A banda el fiscal José Grinda va mantenir que la bonificació del 50 % en les obligacions fiscals que l'Ajuntament va concedir a Petrov és «il·legal», ja que l'ordenança en què es basa el descompte -acordat pel ple- exigeix que el projecte sigui de titularitat pública o respongui a l'interès general. «Sota una norma de cobertura, Crespo i Valls van embolicar i van enganyar el seu partit i el PPC perquè aprovessin la bonificació», va dir.

La defensa hi veu un muntatge

En els seus informes finals, l'advocat de Crespo i Valls, Manuel González Peeters, van dir que la investigació era un «muntatge» i semblava un «acudit», ja que no hi havia res il·legal en la tramitació urbanística i els suposats suborns eren un patrocini públic a dos clubs esportius, un rellotge que té el pare del suposat subornador i un viatge a Moscou d'un dia i mig en ple febrer i amb més de deu hores de vol. En l'últim torn de paraula, els acusats van declinar el seu dret a utilitzar-lo excepte Petrov.

Petrov es va mostrar «orgullós» del projecte que va tirar endavant i es va remetre al que va dir en una carta manuscrita quan era en presó preventiva. Tot i que inicialment es va negar a declarar i va dir que havia hagut de patrocinar els clubs perquè l'ajuntament li deixés tirar endavant el centre comercial i aparcament, més tard se'n va desdir. També va explicar que quan li va explicar a la seva àvia que volia construir en una antiga plaça de toros, la dona li va dir que era un lloc «maleït» perquè s'hi havia vessat «sang». Ara només espera que finalment no tingui raó la seva àvia.

Crespo no va fer ús del seu dret a l'últim torn de paraula, però en sortir va dir als periodistes que no creu que fes res malament i que se sent «orgullós» d'haver pogut tirar endavant tots els projectes previstos al pla urbanístic, ja que ara són un patrimoni per a Lloret.