El propietari de la casa de colònies Mas LLuna de la Cellera de Ter, Joan Lluís Liste i Altimiras, posarà una denúncia al Departament de Joventut contra la responsable del grup de nens de Barcelona que, dilluns passat, van patir una lleu gastroenteritis mentre realitzaven una estada de colònies en aquesta casa.

Segons va explicar Liste i Altimiras a Diari de Girona, acompanyat pel també responsable la casa, Emili Moreno, tant ell com la resta de personal de Mas Lluna van poder observar -i acreditar amb material fotogràfic i informes sanitaris- que durant l'estada dels menors, la responsable -Montse Galvez- hauria permès que es cometessin una sèrie de negligències que haurien desembocat a què una dotzena dels joves patissin un brot lleu de gastroenteritis. Els menors afectats que presentaven vòmits -sense diarrea ni febre- no van requerir hospitalització.

"Els nens anaven descalços tot el dia, però Galvez es queixava que es podrien fer talls als peus amb algunes pedretes que, amb la calor, s'havien desenganxat de la piscina" explicava el propietari. "Tampoc disposaven de socorrista per a la piscina, tot i que permetien que els nens s'hi llancessin de cap -la profunditat és d'1,60 centímetres- i permetien que beguessin l'aigua de les fonts i els recs que es trobaven quan anaven d'excursió" afegia Liste i Altimiras.

Precisament arran del brot de gastroentiritis, el propietari va fer analitzar l'aigua de la casa i la dels recs d'El Pasteral i va poder constatar que mentre la seva presentava un estat "correcte", la d'El Pasteral estava "fatal". "En aquesta aigua que els deixaven beure als nens hi ha de tot i més" deia Liste.

Situacions problemàtiques

Aquests però, no va ser els únics problemes que haurien tingut amb Montse Galvez, qui, segons Emili Moreno, només arribar dilluns -amb un grup de 29 nens i cinc monitors per una estada de dues setmanes i un altre grup de 56 nens i 6 monitors, per cinc dies- "va exigir disposar de totes les habitacions, inclosa la infermeria, quan nosaltres no lloguem la casa sinó que prestem uns serveis de pensió completa i l'ús de la piscina, espais de lleure i les habitacions" subratllava Moreno.

"En cap moment van respectar els horaris dels àpats, ens anaven informant de les al·lèrgies dels menors amb comptagotes i el menjar que sobrava, com la llet o els sucs, se'ls emportaven a les habitacions" afegia Liste que remarca que tot i això, encara es van produir incidents més greus que haurien pogut acabar "malament". "Vam trobar els llums fluorescents del menjador recoberts de paper de cel·lofana de colors i vam haver d'advertir a Galvez del risc d'incendi, ja que aquest material és altament inflamable" explicaven els dos administradors de Mas Lluna. A més, segons Liste, una vuitantena dels menors "van manipular una sèrie d'aliments i begudes que havien comprat ells mateixos amb dubtoses mesures higièniques". "Quan els nens van començar a tenir vòmits vam haver de ser nosaltres els qui activéssim el protocol de sanitat corresponent" sentenciava el propietari.

Resposta a Martí Forest

D'altra banda, els dos responsables de Mas Lluna, també es van mostrar indignats amb les declaracions que va fer en aquest diari, el propietari de la casa de colònies Les Mines d'Osor, Martí Forest, en les quals denunciava que "després del desastre de la casa de colònies del Pasteral" havia patit una segona inspecció de sanitat en menys d'una setmana "per haver acollit els nens de la casa afectada".

Sobre aquesta qüestió, els amos de Mas Lluna van explicar que el dia 7 de juliol-cinc dies abans d'acabar l'estada- i sense previ avís, l'empresa organitzadora de les colònies, 7 i Trias SA, va enviar uns autocars a recollir els menors per canviar-los a la casa de colònies de Forest.

"No podem tolerar que el propietari de la casa Les Mines d'Osor mencioni les nostres instal·lacions -com a motiu d'una segona inspecció de sanitat- esquitxant-nos, quan el que ha tingut problemes amb l'àrea de sanitat de La Selva és la seva de casa" denunciaven Liste i Moreno qui afegien que "no permetran que un impresentable de la seva talla" es posi "amb altres cases de colònies". "És de molt mal gust" concloïa Joan Lluís Liste sobre les declaracions de Forest.