Per segona vegada en 12 dies, l'oposició de Blanes ha rebutjat al ple les retribucions del govern i indemnitzacions per assistències dels regidors. L'equip de govern en minoria del PSC?i CiU?va presentar ahir una rebaixa respecte de la proposta inicial presentada al ple del passat 2 de juliol però, com ja va passar llavors, no ha convençut a la majoria de l'oposició, que la consideren insuficient. El resultat de la votació ha estat idèntica: Nou vots a favor (4 del PSC, 4 de CiU i 1 del PP), deu en contra (ICV-EUiA, C's, Batega i CUP) i l'abstenció dels dos regidors d'ERC.

Per un costat, la nova proposta del govern passava per mantenir el sou de l'alcalde en 55.000 euros i rebaixar el de la primera tinent d'alcalde, Meritxell Salarich, dels 45.000 als 42.500 euros. Uns sous que, en paraules de Pepa Celaya (PSC), són menors al que fins ara cobraven en les seves respectives feines, abans de ser escollits.

En el cas de la tinent d'alcalde i regidora de Turisme, s'ha vist obligada a tenir una dedicació exclusiva, justificava Quim Torrecillas (CiU), perquè és Mosso d'Esquadra i la llei ho estableix, i s'elimina el càrrec de confiança de Turisme que cobrava 43.000 euros.

A banda, es proposava disminuir les indemnitzacions dels regidors. Per assistències als plens es reduïa de 600 a 575 euros; a les Juntes de?Govern de 285 a 270; a les Juntes de Portaveus de 300 a 275; i a les comissions es mantenien a 60 euros. Una de les grans novetats era que els regidors cobrarien només si hi assisteixen i limitat a 12 sessions (una al mes) mentre que les Juntes de Govern es fan i cobrarien per cada setmana (unes 42 a l'any). Les compensacions a cada grup serien de 500 euros al mes i per cada regidor electe passaven de 35 a 34,40 euros al mes.

Això no ha estat suficient per convèncer l'oposició, tot i que Celaya va retreure als grups que en la Junta de Portaveus s'abstinguessin i al ple canviessin el sentit del vot. L'oposició replicava que la decisió final recau en les assemblees.

Des d'ICV-EUiA, Víctor Catalan va lamentar que «els canvis són que als regidors de l'oposició es rebaixa un 22%, al govern un 10%, a la tinent d'alcalde un 5% i a l'alcalde un 0%». I encara més, respecte al 2011, va afegir, als regidors del govern «s'incrementa un 7% i a l'oposició redueix un 5%». «Demanar un esforç, sí, però és hipòcrita fer-ho per alguns i no per als altres», va reblar denunciant que, en la proposta, els sous del batlle i la primera tinent d'alcalde no estaven fixats, sinó que només hi havia el topall que podrien cobrar.

Per la seva part, el portaveu d'ERC, Àngel Canosa, va fer veure que els regidors tenien un màxim d'assistències que podien cobrar, però no el govern per assistir a les seves juntes -fet que després es va rectificar-. Amb tot, a Canosa no li va agradar que Celaya digués que «un regidor a l'oposició cobrarà més que un del govern».

Sergio Atalaya (C's), va agraïr la rebaixa de sous però va lamentar, dirigint-se a l'alcalde, que a les Juntes de?Portaveus «ens vas dir que només tindries una dedicació i després ens assabentem que passarà al Consell Comarcal» i «la informació ens arriba a mitges».

Jordi Urgell, va dir que en el codi ètic de Batega limiten els sous a «no més de 3 vegades el salari mínim interprofessional» i deia no entendre que algú en cobrés més. Finalment, la CUP va lamentar que la rebaixa és «mínima» i «irrisòria». Segons Clara Castrillo, «vam presentar diverses propostes per rebaixar fins a un 30% i no van ser escoltades per ningú».