Salvador Balliu (CiU)?va ser escollit ahir president del Consell de la Selva gràcies al suport dels Independents de la Selva (IdSelva), amb els quals formarà el nou govern. L'actual alcalde de?Caldes de Malavella ha estat el president de l'ens en els últims dos anys. El 2013 substituïa el llavors president del Consell i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria, que va dimitir després de la seva detenció i imputació per la suposada implicació en el cas Manga que ha afectat de ple el Consell.

Durant el ple de constitució,CiU?i ERC van presentar candidatura. Amb tot, els 8 vots dels consellers d'ERC van ser insuficients davant els 17 que va obtenir la candidatura de Balliu (12 de CiU i 5 d'IdSelva). Per la seva part, els 3 consellers del PSC, els 2 de l'Entesa i el de C's i la de la CUP es van abstenir.

En total són 33 membres al Consell. De CiU, Salvador Balliu, Natàlia Figueras, Joaquim Torrecillas, Maria Àngela Cuatrecasas, Albert Robert, Joel Comas, Carles Roca, Antoni Guinó, Josep Roquet, Juan Antonio Hervias, Joaquim Bohils i Pere Mas. D'ERC, Marc Garcia, Isabel Lozano, Àngel Canosa, Joan Pou, Lluís Tubau, Narcís Pou, Ester Soms i Paula Tubert. D'IdSelva, Francesc Nadal, Pere Garriga, Raquel Reyner, Joaquim Vivas i Martí Nogué. Del PSC, Miquel Lupiañez, José Fernández, Manel Roqueta. A la CUP,?Sylvia Dinorah; de C's Jordi Hernández i del PP?Salvador Tordera.

En el torn d'intervencions, Tordera (PP), va demanar «aparcar la confrontació» i «consens» per donar al millor servei a la comarca. Des de C's, Hernández defensava la supressió dels consells comarcal perquè és duplicar organismes. En canvi, per la CUP, cal suprimir les diputacions i va defensar els consells però amb retrets al de la Selva pel cas Manga amb un «president imputat» o «el cas dels menjadors» i van apostar per la transparència, el mateix que van demanar ahir des d'ICV-EUiA.

El PSC, fins ara soci de CiU després de la sortida d'ERC del govern amb CiU,?va demanar que el nou equip «no s'acomodi» i compti amb l'«oposició». Des d'IdSelva, Garriga va justificar l'entrada al govern per canviar les coses des de dins, incorporar una nova manera més participativa i pràctica i per «tornar a guanyar la confiança dels veïns» als quals «ens devem» després d'uns últims anys que «encara pesen», en referència al cas Manga, i que encara «durarà».

Per ERC, cal un «consell millor» per «un país millor» i des de CiU, Figueras va destacar la feina feta els últims dos anys i va «allargar la mà» a la resta de grups a l'oposició.

Finalment, el president del Consell, va afegir que inicia una nova etapa «amb la tranquil·litat i certesa que les coses s'estan fent bé». Va valorar l'increment de serveis als ajuntaments i que el de la Selva es un dels consells «de referència», va dir aposant per donar més protagonisme al Consell d'alcaldes. El ple del cartipàs serà el 21 de juliol.

Lupiáñez (PSC) deixarà l'acta

A banda, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), renunciarà a l'acta com a conseller. Precisament, ahir va prometre el càrrec tot sabent que no arribarà al ple del cartipàs. La decisió és «personal» per dedicar-se només a Blanes. La seva presència a l'ens, va dir, estava pensada en cas que el PSC?entrés al govern. L'executiva ha acceptat la renúncia però no han estat a temps de comunicar-la i en breu anunciaran el seu substitut.