L'ingrés del municipi de Blanes a l'Associació de Municipis per la Independència està en mans d'una consulta, l'autorització de la qual ha de provenir del govern espanyol. Aquests són els passos que l'Ajuntament de Blanes farà per dur a terme aquest assumpte a una votació popular després que en el ple d'aquest dijous es decidís per una àmplia majoria dels grups municipals convocar aquest referèndum.

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya va portar al ple una moció perquè l'Ajutament de Blanes s'adhereixi a l'AMI. La moció no comportava cap complicació ja que es tractava simplement de votar si la corporació de Blanes s'uneix a aquesta associació independentista de la qual ja formen part un gran nombre de municipis catalans. També s'acordava que l'alcalde o el regidor que fos designat representés l'Ajuntament a l'Associació.

La votació directa dels regidors de l'Ajuntament blanenc hauria determinat l'aprovació o no de la moció i, per tant, l'ingrés de la corporació a l'Associació de Municipis per la Independència, com s'ha fet en la majoria dels ajuntaments. No obstant això, ICV-EUiA i Batega per Blanes van presentar una esmena: que sigui la població blanenca a través d'una consulta popular la que es pronunciï sobre aquest ingrés a l'associació de municipis independentistes. L'esmena va ser acceptada pels republicans i la moció va ser aprovada per 17 vots a favor -PSC, ICV-EUiA, CiU, Esquerra, Batega i la CUP-; mentre que només n'hi va haver tres en contra -els de Ciutadans i el PP-.

La consulta popular, però, no serà immediata i no està gaire clar que s'acabi fent si l'Ajuntament segueix els camins oficials perquè sigui permesa. Segons han exposat fonts municipals, és l'Estat qui ha d'autoritzar la consulta, de manera que ara s'han de fer els tràmits per fer-li arribar la petició. En aquest procés, han concretat les fonts de l'Ajuntament, la Generalitat hi haurà d'actuar de mitjancera entre el consistori i l'Estat. Així, ara s'haurà de saber quin és el posicionament del govern central davant la petició d'autoritzar un referèndum sobre l'ingrés d'un ajuntament a una associació independentista.

Si mai s'arribés a autoritzar, la consulta tampoc té caràcter vinculant, de manera que la moció tornaria al ple de l'Ajuntament com dijous, el qual tindria la darrera paraula, han afegit les fonts.