L'Ajuntament d'Hostalric ha decidit regular l'activitat de guiatge turístic a la vila amb una nova ordenança que, en especial, recull els requisits per obtenir un títol propi, el de «Guia Turístic d'Hostalric». El ple de l'Ajuntament va aprovar inicialment el text el 30 de juliol amb els vots a favor del govern (CiU), ICV?i l'abstenció d'ERC.

L'ordenança, que es troba en exposició pública, entén per guiatge a Hostalric «l'activitat desenvolupada per una o més persones, de forma retribuïda, que té per objecte serveis d'informació cultural, artística, històrica, geogràfica o ecològica, prestats a turistes en les seves visites, amb la finalitat d'informar-los dels recursos turístics del terme municipal d'Hostalric».

En primer lloc, cal recordar que la feina retribuïda de guia la pot efectuar qualsevol persona que tingui l'habilitació de guia de Turisme de Catalunya del Departament d'Indústria, Turisme i Comerç. A banda d'aquests, el consistori ha creat una figura pròpia, la de «Guia turístic d'Hostalric».

De fet, segons va explicar l'alcalde, Josep Antoni Frias, fa temps que existeix aquesta figura, més centrada en la història local., Així, fa uns cinc anys es va decidir crear un examen amb uns continguts específics per «oficialitzar» el títol a Hostalric, tot i que no hi havia una ordenança que regulés l'activitat. La intenció no és només «oficialitzar» aquests guies sinó obrir la possibilitat a què «gent nova s'hi incorpori», va dir l'alcalde.

Per això, a banda de qualsevol guia habilitat per la Generalitat, l'Ajuntament ha volgut crear la figura del «Guia Turístic d'Hostalric». Es tracta del personal que «mitjançant els oportuns convenis de col·laboració, prestarà serveis per l'Ajuntament d'informació i guia als turistes en les seves visites al conjunt històric d'Hostalric», segons explica l'ordenança que especifica els requisits per obtenir el títol de Guia d'Hostalric. En primer lloc, caldrà «superar l'examen que convoqui l'Ajuntament» i haurà d'«assistir a les jornades de formació contínua que periòdicament convoqui l'Ajuntament».

A més, els coneixements que s'han de demostrar a la prova són: «Tècniques de guiatge; Història de Catalunya. Fent especial èmfasi a la Catalunya Medieval, la Guerra de Successió i la Guerra de la Independència; Història, art i patrimoni monumental d'Hostalric; i tenir Coneixement de les dues llengües oficials de Catalunya».

Per obtenir el títol propi no cal estar habilitat per la Generalitat, però haurà d'estar «coordinat i supervisat» per una persona que si ho estigui. A més, els «guies turístics d'Hostalric» només podran desenvolupar l'activitat «de forma alternativa i supletòria, quan no la pugui prestar una persona amb possessió de l'habilitació de guia de turisme de Catalunya» i no «estaran lligats a l'Ajuntament per cap vincle laboral o funcionarial».