La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha fet pública la memòria de l'any 2014. En la memòria hi apareix un resum de les principals actuacions realitzades i els resultats de la prestació de serveis, entre altres dades. La CSMS és un consorci públic que té com a finalitat l'atenció a la salut dels ciutadans de l'Alt Maresme i la Selva Marítima. Hi treballen més de 1.400 persones que cobreixen, des de sis centres d'atenció primària de salut, dos hospitals, tres centres sociosanitaris i d'atenció a la dependència i domiciliària, i tres centres de rehabilitació, les necessitats sanitàries de prop de 193.000 habitants, a més de la població flotant turística.

Segons la Corporació, la memòria 2014 "recull l'èxit de la reordenació dels serveis hospitalaris". CSMS informa que, a finals de ?l'any 2013, "després d'una curosa planificació i amb la voluntat de garantir la sostenibilitat dels serveis en el territori i millorar l'expertesa professional", es van unificar els serveis de Cirurgia General i els serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia dels hospitals de Sant Jaume de Calella i de l'Hospital Comarcal de Blanes. Així, els pacients que han de ser intervinguts i els que han de ser hospitalitzats per patologies subsidiàries de Cirurgia General són tractats a l'hospital de Calella i els que ho han de ser per patologies traumatològiques ho són a l'hospital de Blanes.

Així, durant l'any 2014 s'han incrementat les intervencions especials tant en Traumatologia (patologia de l'esquena) i en Cirurgia Digestiva (patologia de Colon i de Recte) com les intervencions urgents sense demora. I és que amb la redistribució s'ha aconseguit, diu la Corporació, "un increment de la qualitat, de l'equitat i de la seguretat del pacient; una major expertesa dels professionals; una major població de referència que permet assegurar millor la permanència del servei en el territori; i poder atendre més patologies en els centres de la Corporació que fins ara havien de ser tractades en altres hospitals".

D'altra banda, arran de la centralització de l'Atenció Primària de Lloret en dos edificis: el CAP Centre i el CAP Francisco Benito (El Rieral), s'ha consolidat el Centre de Rehabilitació de la Selva Marítima al barri de Fenals de Lloret.

El pressupost de la Corporació va ser de 89,4 milions d'euros l'any 2014 (mentre que l'any 2013 va ser de 88 milions d'euros, i l'any 2012 de prop de 93). Així, hi ha hagut un creixement del 1,7% respecte l'any anterior, fruit de l'increment d'ingressos per l'activitat realitzada. Un any més, apunta la Corporació, es compleix amb l'equilibri del resultat econòmic, però a costa de dos fets rellevants: no disposar de fons per l'amortització (significa que no hi ha capacitat de reinversió); i amb l'esforç dels professionals que se'ls treu la meitat de l'equivalent d'una paga en els salaris.

La memòria també destaca diverses accions del 2014. Van augmentar les intervencions majors sense ingrés (de 5.032 -any 2013- a 5.221 -any 2014). I es va mantenir la tendència observada de disminució de visites als diferents professionals dels CAP. De les 481.274 visites l'any 2013 es va passar a les 465.000 l'any 2014. El motiu, apunta la Corporació, és sobretot per la implantació de la recepta electrònica que permet renovar la medicació crònica directament a les farmàcies i evita la visita administrativa al consultori.

Per contra, van incrementar les visites en els domicilis (de 19.587 ?l'any 2013 a 20.865 l'any 2014), gràcies a un millor desplegament i organització dels serveis.A més, aquest any s'ha instaurat un nou model de control dels infants basat en una major participació de les infermeres en el seguiment del pacient sa i en l'atenció de patologies freqüents i poc greus. Tanmateix, als hospitals, la e-consulta (consulta entre el metge de capçalera i el metge especialista, sense la presència del pacient i mitjançant les tecnologies de la informació) es va consolidant com a alternativa a la necessitat de desplaçament del pacient.

Menys parts

De la memòria es destaca també que, en 18.343 casos, un ciutadà ha ingressat en els hospitals de la Corporació, fet lleugerament inferior a l'any 2013 (18.588 casos), confirmant-se una tendència en el darrer trienni. D'aquests ingressos, prop de 8.691 han estat deguts a la necessitat d'intervenció quirúrgica. En un 60%, s'ha realitzat sense pernocta. La Corporació manté la seva aposta per les alternatives a l'hospitalització, com la Cirurgia Major Sense Ingrés o l'Hospitalització a domicili, que permeten que el pacient pugui estar el més temps possible en el seu entorn.

D'altra banda, el nombre de parts segueix disminuint. En un any ho ha fet en prop d'un 10%, passant de 994 l'any 2013 a 900 l'any 2014; i les urgències han incrementat lleugerament d'un any a l'altre (de 95.825 l'any 2013 a 96.086 l'any 2014). La memòria 2014 també recull les obres de millora de les instal·lacions de la Corporació. En aquest sentit, es destaca l'adequació dels quiròfans de l'hospital de Blanes o la modernització i adequació dels equipaments per millorar la comoditat dels pacients (per exemple, el recanvi dels llits d'hospitalització de l'hospital de Blanes).