L'Ajuntament de Blanes s'ha sumat a les mostres de condol i dolor del món pirotècnic i de Saragossa en especial per l'explosió que va tenir lloc aquest passat dilluns a la factoria de l'empresa Zaragozana. L'incident, del qual encara s'estan investigant les causes, va provocar la mort de sis treballadors, així com sis ferits.

Segons va recordar ahir l'Ajuntament, la Pirotecnia Zaragozana és molt coneguda i apreciada a la vila per la seva participació en el Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava, que enguany ha arribat a la 45 edició. L'empresa aragonesa ha ofert els seus espectacles en 10 ocasions: la primera quan tot just es complia la tercera convocatòria del certamen, l'any 1973. Des de llavors, l'empresa també ha participat en les edicions del 1997 al 2000, i als anys 2006, 2008, 2011, 2013 i 2014.

La veterana pirotècnia s'ha quedat fins a cinc vegades a un pas de guanyar el primer premi del concurs blanenc, situant-se en la segona posició de les votacions, mentre que en tres altres ocasions s'ha quedat amb el tercer premi.

Ahir al matí, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, es va posar en contacte telefònic amb el director comercial de la pirotècnica, José Antonio Llera Gordillo, per transmete-li en nom propi, així com de tot el consistori blanenc i la població, el seu condol pel tràgic succés d'aquest passat dilluns. Lupiáñez també li va avançar la proposta que farà arribar a la comissió tècnica del Concurs Internacional de Focs d'Artifici perquè estudiï la possibilitat que l'Ajuntament convidi l'empresa Zaragozana a participar en la edició del certamen de 2016.

Segons l'alcalde, l'objectiu de la proposta que farà arribar a la comissió que presideix el regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas, és donar suport de manera explícita a l'activitat de l'empresa tant pel seu lligam històric amb la vila com per ajudar-la a començar a refer-se en el futur després del tràgic incident. Lupiáñez també ha enviat una carta en nom de l'Ajuntament a l'empresa pirotècnica en què li reiterava el seu sentit condol, i quedava a la seva disposició per a qualsevol qüestió en què els poguessin ajudar.

Les normes del Concurs preveuen que el guanyador del certamen quedi automàticament convidat en l'edició següent. Només en ocasions molt excepcionals el consistori podria convidar una pirotècnica que no hagi obtingut el primer premi, sense passar pels requisits de tria de cada any. Per això, la proposta de l'alcalde per invitar la Zaragozana l'hauran d'acceptar o rebutjar els membres de la comissió tècnica i quedar reflectit en les bases del concurs que s'ha de convocar per a l'any vinent.