Els ajuntaments de Lloret i Santa Coloma de Farners celebraran el pròxim dilluns els respectius plens municipals on hauran de debatre mocions similars per retirar distincions i símbols franquistes.

Per un costat, el grup d'ICV-EUiA de Lloret ha presentat un text per revocar uns guardons denominats «fulla de llaurer» en categoria or i plata que en la dècada dels anys 60 l'Ajuntament va instituir. Així, l'any 1966 es va lliurar al dictador franquista, Francisco Franco, en la categoria d'or, al ministre de la marina, Pedro Nieto Antúnez, l'any 1967 amb la fulla de llorer d'or; al ministre d'Obres Públiques, Gonzalo Fernández de Mora, l'any 1973 amb la fulla de llorer d'or; i al sotssecretari de Governació i Conseller Nacional per la província de Girona, Luis Rodríguez de Miguel, el 1969 amb la fulla de llorer de plata, entre altres, segons explica ICV en la moció.

Així, demanen revocar els lliuraments, notificar-ho els familiars de línia directa i reformar el Reglament Municipal per a la concessió d'honors i distincions, amb la participació ciutadana.

D'altra banda, a?Santa Coloma, la moció la presenta el nou equip de govern d'ERC. En el text, es recorda que queden elements que «que mantenen viva la memòria del franquisme» com les plaques indicatives dels habitatges de protecció oficials «construïts als anys 50, 60 i 70 que inclouen l'emblema de la Falange amb el jou i les fletxes, i de les quals a Santa Coloma en quedarien un mínim de 22 segons el Cens de simbologia franquista a Catalunya elaborat pel Memorial Democràtic l'any 2010».

Així, es proposa fer un inventari «exhaustiu» dels elements franquistes que queden a la ciutat i retirar-los, en especial les plaques del Instituto Nacional de Vivienda. També es proposa «restituir la memòria de tota persona o entitat que va ser perseguida o il·legalitzada durant períodes dictatorials i simultàniament revocar qualsevol títol honorari dedicat a personatges i institucions franquistes».