El ple de l'Ajuntament de Blanes aprovarà avui iniciar els treballs de revisió del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). El consistori s'ha vist obligat a retocar el Pla General, aprovat l'abril de 2010, després que l'associació de càmpings presentés un recurs i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentència del passat 31 de març, els donés la raó i declarés nul el POUM.

El tribunal català va estimar els arguments de l'associació de càmpings. Aquests estan ubicats en zona inundable i se'ls aplicava un seguit de restriccions en l'autorització d'obres. Només era possible sortir-ne si els càmpings executaven i assumien el cost de les obres per garantir la protecció davant els riscos d'inundació. Una mesura «discriminatòria», argumentaven entre altres motius, ja que la zona inundable de Blanes és extensa, més enllà dels càmpings, i el POUM només obligava els càmpings a executar mesures per evitar inundacions i creien que pagaven per la protecció de tots.

Així, el TSJC?va considerar que el POUM no tenia la suficient justificació tècnica i no s'adequava a les normes i plans per preveure la inundabilitat del municipi.

Segons el text de l'acord que es preveu aprovar avui, les administracions estan a l'espera de la resposta judicial a una sol·licitud d'aclariments. A més, l'Ajuntament presentarà un recurs de cassació contra la sentència que anul·la el POUM, ja que considera que «s'ajusten a les determinacions de l'ordenament jurídic urbanístic».

Així, mentre no es resolgui el recurs (que es pot allargar més d'un any), el Pla General actual és vigent. Amb tot, l'Ajuntament ja comença a treballar per modificar i adequar el POUM per cenyir-se a la sentència, ja que hi ha el perill que arribi una sentència ferma i es retorni al POUM?de finals dels 80.

En paral·lel, donat «que han transcorregut més de 5 anys des de la vigència del POUM, amb l'aprovació posterior de diferents planejaments urbanístics de caire territorial i supramunicipal», s'aprofitaria per incloure altres regulacions com les de Pinya de Rosa o la protecció de la Nylstar.