La Policia Local de Lloret va celebrar ahir el seu patró. Durant l'acte, l'alcalde, Jaume Dulsat, va remarcar que l'estiu ha estat «tranquil» i ho va relacionar amb la «vocació» dels agents. Segons Dulsat, des del consistori ja es poden gastar diners en campanyes de màrqueting o dissenyar nous productes turístics que tot se'n va en orris si hi ha aldarulls als carrers. «Si tenim descontrol als carrers, és la pitjor publicitat per a Lloret», va dir Per la seva part, el cap del cos, Joaquim Martín, va reivindicar les competències en seguretat ciutadana per a les policies locals.

Lloret analitzarà les dades policials de l'estiu en una junta de seguretat prevista per a l'octubre. Tot i que encara no han fet el balanç quantitatiu, les sensacions són bones i des de l'ajuntament parlen d'un estiu «tranquil». Lloret ha patit durant anys l'estigma del turisme de borratxera que, des del consistori, han intentat combatre endurint les ordenances i apostant pel turisme en família i esportiu, entre altres mesures.

En aquest sentit, el paper de la policia local és crucial. Tant l'alcalde com el cap del cos van reconèixer la «vàlua i la professionalitat» del centenar d'agents que treballen cada dia als carrers de Lloret, un dels municipis que més turistes reben a Catalunya. Un exemple és la creació enguany de la Unitat de Reacció Administrativa i Seguretat (URAS), que intervé en cas d'aldarulls al carrer i que ha fet diverses actuacions aquest estiu.

Durant la celebració del patró del cos, els discursos van voler remarcar l'agraïment a la tasca dels agents però, en el cas del cap de la policia local, també va tenir un caire reivindicatiu. Martín va reclamar un paper més destacat per a les policies locals catalanes i, especialment, per a cossos com el de Lloret. «Cada municipi té unes característiques diferents, però el cas de Lloret és molt particular, difícilment comparable amb cap altre municipi de Catalunya», deia.

Protagonistes de la seguretat

En aquest sentit, creu que la policia local hauria de ser concebuda per les autoritats municipals com un «servei integral de policia obert a sinergies amb els cossos de l'entorn». Per Martín, les policies locals han de ser protagonistes pel que fa a seguretat ciutadana i han de tenir recursos suficients per garantir la convivència als carrers.

Els aldarulls, la pitjor publicitat

Per la seva part, Dulsat -que s'estrenava per primera vegada en aquesta festivitat-, va coincidir en reconèixer com d'important és el paper de la policia local. «He estat observant la vostra feina i patrullant de nit amb vosaltres i realment m'adono de la vocació que teniu i de la feina preventiva que feu, que és clau», va subratllar.

Des del consistori han fet diverses accions -moltes de la mà també dels empresaris del sector- per renovar la imatge turística de Lloret. No obstant això, la població ha ocupat alguns estius portades de diaris i espais als mitjans per haver patit aldarulls protagonitzats per turistes.

Lloret té censades 38.624 persones però arriba a triplicar la població en temporada alta. A la població hi ha 121 hotels amb més de 29.000 places, a les que cal sumar els apartaments turístics i les 4.104 places que ofereixen els quatre càmpings que hi ha al municipi.

Per això, des del consistori tenen clar que els aldarulls al carrer tiren per terra molta feina feta per rentar la cara a la destinació turística. En aquest sentit es va expressar l'alcalde: «Ja podem fer moltes campanyes de màrqueting i dissenyar nous productes però, si tenim descontrol als carrers, és la pitjor publicitat que podem tenir».

Entrega de reconeixements

Durant la celebració del patró del cos, també es van entregar els reconeixements a agents que han intervingut en operacions transcendents i també a ciutadans que han col·laborat amb la policia. Destaca l'entrega d'una distinció d'un veí que va intervenir per evitar un suïcidi d'un veí o la ràpida actuació dels agents per evitar que una nena de 3 anys s'afogués en una piscina d'una urbanització.

També es va reconèixer un agent fora de servei de la policia espanyola que va ajudar un policia local que estava essent agredit. També la detenció per part d'agents locals d'un turista que va intentar degollar un home amb el coll d'una ampolla trencada. Els fets van passar aquest mes d'agost.