Un tribunal europeu avala el dret de les empreses públiques participar en concursos públics

El Consorci Salut del Maresme va excloure una societat en una adjudicació

06.10.2015 | 16:47

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat avui que les administracions públiques poden concórrer a licitacions públiques sempre que estiguin habilitades per oferir serveis al mercat.

El TJUE ha emès aquesta sentència en resposta a una consulta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

El conflicte va sorgir quan el Consorci de Salut del Maresme i la Selva es va negar a admetre a l'empresa de titularitat pública Consorci Sanitari del Maresme en el concurs per a la contractació del servei de ressonància magnètica, informa el tribunal.

Per concórrer a l'esmentada licitació s'exigia que els concursants acreditessin la seva capacitat per contractar presentant un certificat.
El Consorci Sanitari del Maresme no va aportar aquest certificat, però va presentar una declaració de compromís que garantia la seva condició d'entitat pública.

Malgrat això, va ser exclòs del procediment per no solucionar defectes detectats en la documentació presentada.

En resposta, el Consorci Sanitari del Maresme va interposar davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic un recurs contra la decisió de la mesa de contractació, al·legant que, a causa del seu caràcter d'administració pública, no podia aplicar-se-li el requisit de classificació empresarial.

Una de les empreses licitadores, QDIAGNOSTICA, va adduir, a més, que el Consorci Sanitari del Maresme no pot participar en concursos públics a causa de la seva condició d'administració pública.

El tribunal català es va dirigir llavors al TJUE sol·licitant-li que determinés si una empresa de titularitat pública podia concórrer al concurs.

La instància va preguntar també si la llei europea ha estat correctament transposada al dret espanyol i si el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic pot ser qualificat com a òrgan jurisdiccional d'un dels Estats membres segons el Tractat de Funcionament de la UE (TFUE).

En la seva sentència, el TJUE respon positivament a les tres qüestions i legitima el dret d'una empresa pública a presentar-se a una licitació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema