El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va determinar ahir que les administracions públiques poden concórrer a licitacions públiques sempre que estiguin habilitades per oferir serveis al mercat. El TJUE ha emès aquesta sentència en resposta a una consulta del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic.

El conflicte va sorgir quan el Consorci de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) es va negar a admetre a l'empresa de titularitat pública Consorci Sanitari del Maresme en el concurs per a la contractació del servei de ressonància magnètica. Per concórrer a la licitació s'exigia que els concursants acreditessin la seva capacitat per contractar presentant un certificat.

El Consorci del Maresme no el va aporta, però va presentar una declaració de compromís que garantia la seva condició d'entitat pública, però va ser exclòs per no solucionar defectes detectats en la documentació presentada.

En resposta, el Consorci del Maresme va interposar davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic un recurs contra la decisió de la mesa de contractació, al·legant que, pel seu caràcter d'administració pública, no podia aplicar-se-li el requisit de classificació empresarial. Una de les empreses licitadores, QDiagnostica, va adduir, a més, que el Consorci del Maresme no pot participar en concursos públics per la seva condició d'administració pública.

El tribunal català es va dirigir al TJUE sol·licitant-li que determinés si una empresa de titularitat pública podia concórrer al concurs, si la llei europea ha estat correctament transposada al dret espanyol i si el tribunal català pot ser qualificat com a òrgan jurisdiccional d'un dels Estats membres.

En la sentència, el TJUE respon positivament a les 3 qüestions i legitima el dret d'una empresa pública a presentar-se a una licitació.