Una veïna de Blanes podrà recuperar els 1.416,48 euros que Cajas Rurales Unidas li va cobrar en forma de comissions indegudes entre 2007 i 2013. El Jutjat de Primera Instància número 1 de Girona ha donat la raó a la clienta, representada pel lletrat Enrique Pérez Palací, i obliga l'entitat bancària a afegir els interessos que corresponguin i a pagar les costes del judici. La sentència és ferma i no es pot recórrer.

La dona va denunciar que el banc li va cobrar comissions a les quals no tenia dret durant sis anys, fins i tot el Banc d'Espanya va emetre un informe el 3 de juny de 2014 concloent que l'entitat bancària s'apartava de les bones pràctiques financeres.

La dona havia formalitzat el 28 de juliol de 2005 un préstec hipotecari que facultava al banc aplicar-li una comissió de 18,03 euros pels saldos deutors, unes "comissions per descobert amb un valor de zero" però el banc podia modificar unilateralment les condicions del contracte, com així va fer.

Durant el judici, l'advocat de l'enitat bancària va tractar que el jutge desestimés el cas indicant que es va cobrar comissions a la clienta per quotes impagades d'un préstec hipotecari i per descoberts en el compte corrent.

El jutge ha descartat donar la raó al banc perquè no va aportar cap prova que pugui demostrar que va avisar la clienta de les modificacions del contracte que li van permetre cobrar comissions per descobert. Tampoc coincideix amb l'entitat bancària en afirmar que la clienta va consentir el canvi de criteri del banc perquè durant gairebé set anys no es va queixar. "El silenci no té valor de declaració de voluntat excepte que una norma jurídica li atribueixi expressament aquest valor", aclareix el magistrat.