Les multes per aparcar malament a Sant Hilari donaran ara una nova opció al tradicional pagament en metàl·lic: la denúncia informarà l'infractor que també podrà pagar l'import fent treballs per a la comunitat, sigui quina sigui la seva situació econòmica. Així ho estableix la nova "ordenança reguladora de les prestacions personals en benefici de la comunitat" aprovada en el ple del passat 24 de setembre i que ara es troba en fase d'exposició pública.

La nova norma vol oferir alternatives no només als que tenen multes d'aparcament, sinó per altres infraccions lleus com conductes incíviques o danys al mobiliari urbà. Queden exclosos pagaments d'impostos com l'IBI, infraccions greus que han atemptat contra la dignitat d'altres persones o si no hi ha penediment.

L'ordenança és pionera i es diferencia d'altres semblants com la que va aprovar Girona el 2012 o la que va validar fa dos dies Hostalric. En aquests municipis, els treballs comunitaris com a alternativa al pagament en efectiu per deutes amb l'Ajuntament van dirigits a les persones amb una situació socioeconòmica desfavorable i que tenen dificultats per pagar taxes, deutes o sancions diverses.

En el cas de Sant Hilari, l'ordenança s'obre a tota la ciutadania i té, en paraules de l'alcalde, Joan Ramon Veciana (PIG), una voluntat d'"ajuda" per als que no poden pagar i per als que potser sí que podrien però els hi suposaria un esforç i prefereixen treballar per a la comunitat. Alhora, té una voluntat "educadora", va afegir el batlle, i per això hi pot optar qualsevol infractor que resideixi en el municipi o garanteixi la seva presència en el moment de fer els treballs.

Per fer-ho només hauran de presentar una sol·licitud, moment en el qual el procés sancionador queda aturat. Només si no s'acaben els treballs o es denega la sol·licitud, el procés continuaria. A diferència de Girona o Hostalric on els Serveis Socials valoren la demanda, a Sant Hilari serà la Junta de Govern Local. Només es rebutjaria per pagaments d'Impostos, infraccions greus en les quals no hi ha penediment o si han afectat la dignitat de terceres persones.

Si s'aprova, es determinarà en quina àrea treballarà cada persona, que s'adaptaran a les capacitats i condicions de cada persona. Així podrien treballar en equipaments municipals, en jardineria, manteniment de la via pública... A banda, per raons d'assegurança, només hi podrà haver dues persones treballant simultàniament fent feines comunitàries. El preu de cada hora treballada correspondria a uns 10 euros (el doble del salari mínim interprofessional) de sanció.

El text es va aprovar per 7 vots a favor (PIG) i 6 abstencions (CDC), que no veien clar que qualsevol s'hi pogués acollir. Amb tot, l'alcalde va deixar clar que quan entri en vigor miraran si compleix els objectius o bé si cal modificar-la.

Receptors d'ajuts socials

A banda de les multes, la nova ordenança també regula per a les persones que rebin un ajut social de l'Ajuntament. Aquests, hauran de compensar-ho fent feines comunitàries. En aquest cas, però, hi haurà d'haver un informe dels Serveis Socials. Analitzaran cada cas i decidiran si han de realitzar, evitant, per exemple, que persones d'edat avançada o per motius justificats hagin de fer les prestacions.