El Departament d'Interior i l'Associació nacional d'empreses del sector dues rodes, Anesdor, han portat a terme aquest dissabte la segona sessió de formació gratuïta a motoristes a peu de carretera del programa 'Formació 3.0' que té com objectiu augmentar la seguretat viària dels conductors de vehicles de dues rodes. El programa , pioner pel que fa a la formació de motoristes, va arrencar el passat 3 d'octubre a la TP-7402 de Cornudella de Montsant i aquest dissabte s'ha fet a la GI-542 dins el municipi de Sant Hilari Sacalm, a la Selva. La sessió ha aplegat una cinquantena de motoristes als quals se'ls ha donat consells per millorar la seva tècnica i seguretat al manillar.

Demà al matí es tornarà a realitzar una altra sessió en aquesta mateixa carretera. Les jornades són una activitat formativa gratuïta que es duu a terme en vies on durant els caps de setmana es registra una alta concentració de motoristes o bé en punts de la xarxa secundària viària on hi ha més risc d'accidentalitat. El Servei Català de Trànsit també participa en aquest programa amb l'objectiu de reduir la sinistralitat dels vehicles de dues rodes.

En els darrers anys, no s'ha notat una reducció dels accidents i sinistres mortals amb motoristes implicats. En concret, les motocicletes i els ciclomotors suposen un 10% de la mobilitat a Catalunya però estan presents en el 39% dels accidents amb morts i ferits greus. En el que portem d'any ja han mort a les carreteres catalanes 35 motoristes.

"El format del programa i el fet que incorpori pràctica en carretera ens permet arribar més directament al col·lectiu i sensibilitzar-lo millor", ha explicat el coordinador de mobilitat seguretat de l'ART de Girona dels Mossos d'Esquadra, Ramon Cos. Aquest dissabte, la sessió ha constat amb un recorregut d'uns quinze minuts durant el qual els instructors han acompanyat i enregistrat els moviments dels motoristes que han participat en el programa. Posteriorment, en comú, han visualitzat les imatges i els instructors els han donat consells i han fet comentaris perquè puguin millorar i tenir una conducció més segura.

Els participants han destacat que es tracta d'una "experiència positiva" ja que els ha conscienciat sobre el funcionament del fre de darrere, la posició que han d'adoptar en determinats moments damunt la motocicleta o la importància d'anticipar-se amb la mirada als esdeveniments, entre d'altres aspectes. Per acabar, els motoristes s'han pogut emportar la gravació i un full amb deu punts sobre l'estat tècnic de la seva motocicleta.

La propera sessió es realitzarà el 31 d'octubre a la C-462 a la Llosa del Cavall. A l'estiu ja es va portar a terme una prova pilot d'aquest programa a Cornudella de Montsant, Castellbell i el Vilar i Ponts amb un centenar de participants.