Mantenir l'Impost de Béns Immobles (IBI) al 0,73% i el preu de tributs bàsics com les escombraries i la circulació, així com fer gratuïta la primera mitja hora d'aparcament a la zona blava són algunes de les propostes de modificació de les ordenances fiscals per al 2016 que presenta dilluns al ple l'equip de govern de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

Sobre l'aparcament, es proposa que els primers 30 minuts siguin gratuïts per facilitar la rotació de vehicles. "Els ciutadans disposaran d'aquests 30 minuts per fer les seves gestions, i hi haurà més facilitat d'aparcament, fet que beneficia els comerços", explica l'alcalde de Santa Coloma, Joan Martí. Els 30 primers minuts d'aparcament de franc seran tant per als veïns del municipi com per als visitants.

D'altra banda, segons va informar ahir l'Ajuntament en un comunicat, el manteniment de l'IBI al 0,73% suposarà que el consistori deixi d'ingressar més de 130.000 euros, ja que desapareix el gravamen imposat pel govern central. n aquest sentit, l'equip de govern no augmentarà la pressió fiscal i per aquest motiu proposarà no modificar aquest impost d'immobles. La previsió de recaptació per al 2016 és de 3,7 milions d'euros, el que suposarà un 3,41% menys que el que s'ha ingressat enguany.

En concret, Santa Coloma ha fet front aquest any a un IBI del 0,78% per a la meitat superior dels seus habitatges, i del 0,73% per a la resta. Segons explica el consistori, l'increment de 5 punts a determinats grups va ser imposat pel govern de l'Estat, que va impulsar el 2012 la mesura per compensar els consistoris per la seva pèrdua de finançament. Per a l'exercici 2016 desapareix el recàrrec i deixa en mans dels Ajuntaments com gestionar la pèrdua d'ingressos.

Pagament de l'IBI en terminis

Per l'alcalde, "nosaltres hem decidit no augmentar la pressió fiscal sobre els ciutadans, i per fer front a la pèrdua d'aquests 130.000 euros que deixem d'ingressar haurem de fer un exercici de més gran responsabilitat pressupostària", va explicar Martí. A més, com a novetat, el pagament de l'IBI es farà en dos terminis, però es mantindrà la flexibilitat per aquells contribuents que vulguin un fraccionament més gran, com fins ara. A més, qui ho desitgi, també ho podrà pagar en un únic termini, mantenint la bonificació per domiciliació bancària.

D'altra banda, en el ple de dilluns també es portarà a aprovació mantenir la taxa de serveis bàsics com les escombraries i la circulació. Amb tot, el tribut de l'aigua s'apujarà un 0,8% "per fer front a les despeses del servei", segons va destacar l'alcalde. També s'incrementarà un 3% l'escola de música, tot i que en aquest cas es manté el preu a les etapes inicials (Iniciació i preparatori) per facilitar l'accés a aquests estudis, van prosseguir.

Els canvis proposats per l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners suposaran que cada veí tributi una mitjana de 572,10 euros, el que suposa una disminució de 8,59 euros per ciutadà respecte del 2015.