Els veïns de Fogars podran tornar a beure de l´aixeta a partir de dimecres

El consistori captarà l'aigua des d'un pou, on les analítiques determinen que els nivells d'antimoni són baixos

20.10.2015 | 11:36
Els veïns de Fogars podran tornar a beure de l´aixeta a partir de dimecres
Els veïns de Fogars podran tornar a beure de l´aixeta a partir de dimecres

Els veïns de Fogars de la Selva i de la urbanització Niàgara Park de Tordera podran tornar a beure i cuinar amb aigua de l'aixeta a partir de dimecres. Des del divendres, tenien prohibit consumir-la perquè les darreres analítiques havien detectat un nivell massa alt d'antimoni. Aquest dimarts, el consistori de Fogars ha començat a repartir aigua embotellada gratuïta als veïns. Un servei que podrà deixar de donar demà, quan es preveu que s'aixequi la restricció. Segons ha explicat l'alcalde, Josep Vilà, han analitzat l'aigua d'un pou nou construït a l'estiu i els nivells d'antimoni són baixos. Per això, en les properes hores netejaran tota la xarxa i començaran a captar l'aigua des d'aquest punt.

La normalitat tornarà a les llars de Fogars de la Selva i de la urbanització Niàgara Park de Tordera a partir de dimecres. Més de 1.800 veïns han estat des de divendres sense poder beure ni cuinar amb aigua de l'aixeta. Les darreres analítiques van detectar uns nivells més elevats del que marca la normativa pel que fa a l'antimoni. Concretament, Catalunya estableix que, com a màxim, el nivell d'aquest component pot ser de 5 micrograms per litre, mentre que la xarxa d'abastament d'aigua de Fogars (que també subministra la urbanització Niàgara Park de Tordera) es trobava entre els 6 i 7 micrograms per litre.

Davant d'aquesta situació, ambdós ajuntaments van optar per informar a través de diversos canals sobre la prohibició d'usar aquesta aigua per a consum humà. En canvi, durant aquests dies els veïns sí han pogut fer servir l'aigua de l'aixeta per dutxar-se o rentar els plats i la roba.

En el cas de Fogars de la Selva, l'alcalde va emetre un ban dilluns on informava de la situació i també explicava que, de manera gratuïta, el consistori repartiria aigua potable embotellada a les llars mentre durés el problema. Aquest matí, doncs, membres de la brigada i de la Guàrdia Municipal han estat durant dues hores (de 9 a 11h) repartint garrafes d'aigua. A la tarda, de cinc a set, també es reprendrà el subministrament d'aigua embotellada a les famílies.

Aigua gratuïta pels veïns

Moltes veïns arribaven preocupats a recollir l'aigua i demanaven informació sobre quan es solucionaria el problema. Per a llars de quatre membres, el consistori donava una garrafa i, si les famílies eren més extenses, en donava més quantitat. Un dels responsables de la Guàrdia Municipal apuntava l'adreça de cada família per portar un còmput de qui venia a buscar les garrafes.

Fins a les dependències municipals s'han acostat desenes de veïns que, després de comprar aigua embotellada durant les darreres hores per poder beure i cuinar, volien aprofitar-se del benefici que els oferia el consistori. "Ahir vaig comprar dues garrafes però si això dura no està de més venir a buscar-ne alguna més", ha explicat la Maria Rosa Garcia. La dona reconeix que ha estat preocupada aquests dies i que no ha consumit ni una gota d'aigua de l'aixeta. "El meu marit va treballar a les aigües i em diu que no passar res però jo no me'n fio, ves a saber si més endavant em surt alguna cosa per haver begut aigua d'aquesta", explica.

També s'ha acostat a recollir aigua en Sergi Vidal, que treballa en una empresa del poble on són 35 empleats. Per això, ha carregat el cotxe amb deu garrafes. "Des del primer moment que ens hem assabentat hem vingut a buscar aigua, els treballadors han de poder beure aigua en bon estat, què menys", reconeix.

El problema, solucionat demà

Alguns dels veïns han marxat amb les garrafes i amb bones notícies. L'alcalde, Josep Vilà, ha informat als que s'han acostat a buscar l'aigua que el problema estava quasi solucionat. Fogars de la Selva va haver de construir un nou pou a l'estiu a causa de la sequera, ja que les reserves d'aigua es trobaven molt a prop de la capa freàtica.

Segons ha explicat l'alcalde, aquesta nit han fet analítiques a l'aigua d'aquest segon pou (que és més profund que el pou des d'on actualment es capta l'aigua per a tota la xarxa) i han detectat que els nivells d'antimoni estan per sota del que marca la normativa: hi ha només 2 micrograms per litre.

Per això, durant el dia d'avui els responsables del sistema d'aigües es dedicaran a netejar tota la xarxa de canonades per eliminar les possibles restes d'aquest element i, a partir de demà, es començarà a distribuir aigua a partir d'aquest nou pou que no està afectat pels alts nivells d'antimoni. "Hem d'enviar un missatge tranquil·litzador a la gent, a partir de demà ja podran tornar a beure i cuinar amb l'aigua de l'aixeta", ha manifestat l'alcalde.

Vilà ha reconegut que desconeixen quin és l'origen dels alts nivells d'antimoni i ha dit que treballaran conjuntament amb l'ACA per detectar d'on prové i trobar una solució per evitar que torni a passar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema