El ple de Blanes va aprovar ahir les ordenances fiscals del 2016 per 15 vots a favor (PSC, CiU, ERC PP, C's, CUP), 2 abstencions (Batega)?i 3 vots en contra (ICV-EUiA, que tenia un regidor absent). C's i PP van treure pit després de pactar amb el govern (PSC-CiU) la rebaixa en el rebut de l'IBI d'un 2%. La resta de grups van criticar amb duresa al govern per afirmar primer que no es podia reduir l'IBI i assabentar-se del pacte al migdia a través de la premsa sense que ni tan sols s'hagués incorporat aquesta rebaixa al document del ple.

Sobre l'IBI, tot i que els veïns notaran la rebaixa en la factura, en realitat el tipus de gravamen de l'IBI puja un 8%. Per entendre-ho, el 2015 Blanes va aprovar un gravamen del 0,944056% i, a més, havia d'aplicar un increment del 10%?imposat per l'Estat i quedava al 1,03846%. Pel 2016, el recàrrec estatal desapareix. A Blanes, en comptes d'apujar l'impost un 10% per mantenir el que fins ara recaptaven, el pujaran un 8%, amb un gravamen del 1,017691% pel 2016. Com que els contribuents ja pagaven el 10% més de l'Estat, notaran que la factura baixa un 2%. Per a l'Ajuntament, significarà deixar de recaptar uns 260.000 euros.

Inicialment, les ordenances preveien mantenir l'IBI amb el recàrrec estatal però PP i C's van pactar una rebaixa del 2% per assegurar els seus vots. A més, van demanar al govern que estudiïn una nova reducció del 2% pel 2017. La resta d'impostos i taxes es mantenen. Els ingressos esperats el 2016 amb els tributs és de 29,97 milions d'euros, cobrint gairebé el 70% de les despeses de l'Ajuntament, d'uns 42,82 milions als comptes de 2016.

D'altra banda, la setmana vinent hi haurà la primera reunió de la Comissió Redactora de les Ordenances, on grups i tècnics municipals treballaran per afegir més aspectes a regular a les ordenances durant el 2016. La comissió tindrà lloc un mínim de dos cops al mes.

El debat es va centrar sobretot en el pacte amb PP?i C's, que la resta de grups no van conèixer a través del govern sinó al migdia amb la nota de premsa que s'havia enviat embargada als periodistes. I, sobretot, perquè a la comissió informativa se'ls havia dit que l'IBI no es podia tocar (quan molts volien) i ni la proposta portada al ple incorporava la rebaixa del 2%. Els més enfadats van ser Batega i ERC.

Tot i això, els únics a votar en contra van ser ICV-EUiA. Apostaven per deixar l'IBI i aplicar bonificacions amb els 260.000 euros per a polítiques socials. Amb la rebaixa del 2%, van dir, «una família s'estalviarà entre 2 i 6 euros l'any i, en canvi, les grans superfícies milers» o, entre altres, van afegir que es congelen impostos, com la taxa als bancs per caixers al carrer.

ERC, excepte per la polèmica de l'IBI de la qual se sentien «ofesos», veien bé les propostes i la CUP?va lamentar les «presses» i que no es fes abans una audiència pública -que es farà amb la dels pressupostos-, punt compartit per Batega. CiU, tot i admetre que no s'havia informat bé a l'oposició, va recordar que han d'arribar al dia del ple amb els suficients suports.