La 34a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, que se celebra des de dijous i fins avui, va viure ahir una jornada d'esplenador sota una agradable temperatura de 23 graus La primera jornada oberta al públic en general va congregar uns 6.000 visitants, que van gaudir dels productes exposats a les més de 90 parades repartides a les veles i les dues places principals, sobretot d'aquelles que exposaven i venien el producte estrella de la festa: la ratafia, dins del mercat de les ratafies catalanes.

El nombrós públic assistent podia tastar les diferents ratafies de les comarques catalanes i més les de Girona. Enguany, ja és la segona edició que al Firal, es munta el "Ratafiarium" -que s'ha ampliat i que ocupa una superfície de 350 m2 a la plaça del Firal-. Així, es van celebrar conferències professionals com la de Fran Valentí sobre la tradició remeiera i culinària dels caputxins; la de Joan Carbó, enginyer agrònom i enòleg que dirigeix el laboratori d'El Celler de Can Roca sobre l'elaboració de begudes casolanes espirituoses, o la de Paul Szalienski, explicant com es fa la ratafia a Nova York.

A banda, hi havia tasts de productes com pans artesanals, formatges casolans i embotits, però sobretot alimentació relacionada amb la ratafia. A la vela de la plaça de Farners hi havia la clàssica exposició i degustació d'aquest licor.

La Festa es va iniciar divendres amb un sopar on es va donar a conèixer el guanyador del Concurs de la Ratafia. Enguany, Ester Vendrell, de Centelles, ha obtingut el primer premi. El segon ha estat per a Dolors Plana, de Sarrià de Ter, mentre Anna Mateo, d'Amer, ha acabat tercera. La colomenca Josefina Gacía ha rebut el premi a la millor ratafia local i avui rebrà en custòdia el llibre i penó per conservar-lo fins a la pròxima edició.

Avui una de les activitats esperades és la xerrada de Xavier Verdaguer La salut emocional: les claus del tercer cervell i l'alimentació. També hi haurà l'actuació dels personatges de la Festa de la Ratafia i la presentació del capgròs Nou Verda, el nomenament dels nous petits confrares i l'entrega del penó i llibre a la guanyadora de la millor ratafia local, coincidint amb la processó que tancarà la festa.