El secretari judicial del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Santa Coloma, s´ha canviat de bàndol. De fer complir la llei ha passat a infringir-la en presumptament apropiar-se d´un import que una condemnada en un judici de faltes havia de dipositar al compte de consignacions judicials. El secretari -ara anomenat lletrat de l´Adminsitració de Justícia arran de la reforma de la LOPJ- va quedar-se 15 euros que la dona li havia lliurat en metàl·lic i ha sigut cessat de les seves funcions al temps que el secretari coordinador provincial, Jordi Herraiz, interposava una denúncia davant el Jutjat de Guàrdia per un delicte d´apropiació indeguda.

L´error del secretari va ser doble. D´una banda, l´acceptació de diners en metàl·lic en la consignació, ja que en l´actualitat cada jutjat disposa d´un compte corrent on els processats han d´abonar els imports per evitar, entre altres coses, que puguin passar aquests fets. De l´altra, òbviament hi ha el fet de quedar-se els diners que havien d´anar al compte de dipòsits i consignacions judicials.

El secretari coordinador va detectar l´anomalia durant una inspecció realitzada al jutjat. En el marc d´aquesta, la dona que havia de pagar la multa pel judici de faltes li va comentar que havia entregat 15 euros al secretari judicial en mà i que encara va rebre una notificació reclamant el pagament de 400 euros, els quals no va acabar donant-li.

El secretari judicial va admetre els fets al coordinador, encara que no va explicar per quina raó havia agafat els 15 euros. Els va acabar tornant amb un sobre però l´il·lícit ja s´havia comès i el secretari coordinador va interposar la corresponent denúncia al Jutjat de Guàrdia el passat divendres.

Les mesures no van quedar aquí perquè la situació es va posar en coneixement del secretari de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que és qui té la potestat de cessar el funcionari. Immediatament va decidir l´obertura d´un expedient i va apartar el secretari de Santa Coloma de les seves funcions.

Més enllà d´aquesta ocasió, es desconeix si l´home ja havia actuat d´aquesta manera abans. Ell hauria assegurat que aquesta va ser l´única vegada però, en tot cas, correspondrà al jutjat instructor esbrinar-ho. El procediment és imparable, només queda pendent repartir la causa al jutjat instructor que sigui el competent -això té a veure amb el dia en què es van cometre els fets-.

Com funciona un dipòsit?

Els dipòsits i consignacions judicials es realitzen mitjançant ingressos de quantitats al compte del jutjat corresponent obert al Banc Santander -l´entitat escollida pel Ministeri de Justícia-. L´ingrés només es pot fer de dues maneres: personant-se a l´entitat financera corresponent per fer-ho en efectiu o via xec, o bé mitjançant transferència bancària des de qualsevol compte obert en qualsevol entitat.