«Que he d’acordar i acordo la inhibició de la present causa al Jutjat Central d’Instrucció que per torn correspongui». Així comença la part dispositiva de la interlocutòria de 90 pàgines dictada per la jutgessa instructora del cas Manga, Pilar de Lara, que acaba de notificar-se a les parts implicades en el cas Pokemon i el seu derivat gironí, cas Manga. No obstant, el maig n’havia dictat una altra en la que s’inhibia a favor del jutjat de Santa Coloma de Farners, però només en els casos que afecten el Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm.

Aquesta doble inhibició del cas Manga ha desconcertat els advocats personats a la causa perquè dóna lloc a confusió. D’aquí que el lletrat Carles Monguilod hagi presentat un recurs de reforma per insistir en el trasllat del procediment als jutjats gironins. I és que la titular del Jutjat d’Instrucció número 1 de Lugo ja havia acordat la formació de peces separades d’aquest macroprocediment (22 de novembre de 2013). La que havia de traslladar-se a Santa Coloma de Farners era la número 6, relativa als delictes de tràfic d’influències i adjudicacions il·lícites del Consell Comarcal de la Selva a favor de GRS Arc Local i a benefici de l’expresident de l’ens comarcal i exalcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CDC), i que conté els atestats Córdoba, Pasteleo, Panfletos, Benjamín, Empleat 8000 i Diputació.

Però independentment dels assumptes que impliquen les administracions gironines, s’ha de tenir en compte que l’empresa de recaptació de tributs GRS Arc Local, a banda de treballar per al Consell Comarcal de la Selva, estava present per gran part de la geografia espanyola. Aragó, Astúries, Galícia, Castella i Lleó i Castella la Manxa són comunitats on el Servei de Vigilància Duanera (SVD) va detectar que havia comès nombroses irregularitats per adjudicar-se contractes públics. Per això la jutgessa ha decretat que siguin els Jutjats Centrals d’Instrucció de l’Audiència Nacional els que segueixin endavant amb la investigació.

La decisió ve motivada per un dels últims informes remesos per la policia duanera a la jutgessa on s’explicaven les «Activitats Presumptament Delictives Imputades a la Mercantil GRS Arc Local SL».

L’informe estava acompanyat d’un resum dels atestats sobre els delictes presumptament comesos pels responsables de l’empresa i «determinats càrrecs directius i polítics i tècnics del Consell Comarcal de la Selva»; delictes comesos en altres «Ajuntaments i Institucions de Catalunya»; delictes comesos en «Ajuntaments i altres entitats públiques d’altres comunitats autònomes diferents de Catalunya»; el modus operandi ­utilitzat per GRS per aconseguir contractes públics a través de mètodes il·lícits; i les conclusions finals en les que apareixia la relació d’implicats en aquesta trampa corrupta.

Dins de GRS haurien participat en activitats il·lícites l’administrador, Alexandre Ros Valls, l’apoderat, Josep Maria Franch Carcereny, una treballadora, Mar Dumont Vicente, el representant de GRS a Castella la Manxa i sud d’Espanya, Javier García Mata i el representant per Aragó, Castella i Lleó i zona nord, Jacinto Marco Marco.

El SVD també identificava clarament com aconseguidors de contractes públics per a GRS a l’exconseller Felip Puig i el director del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, Ramón Ramos.

Al Consell Comarcal constatava la presumpta participació en la xarxa corrupta d’11 persones, Entre elles, l’expresident, Robert Fauria, l’exgerent, Joan Burjachs (CDC), l’excap de Serveis a la Ciutadania, Joan Carles Feliu Martín, l’excap de Gestió Tributària, Olvido Pineño Herreros i el responsable informàtic, Jordi Ros.