Malgrat que el secretari cessat va assegurar al seu coordinador que els 15 euros que va distreure del compte de consignacions i dipòsits del Jutjat d'Instrucció número 2 de Santa Coloma de Farners van tractar-se d'un error que no havia comés mai abans, el cert és que els indicis apunten que hi tenia certa traça. Perquè precisament s'havien detectat moltes anomalies en aquest jutjat, una de les quals feia referència a les elevades prescripcions de les faltes que s'hi cometia.

I aquí hi ha la clau de la principal hipòtesi que existeix sobre l'assumpte. La sospita és que el secretari -ara anomenat lletrat de l'Administració de Justícia arran de la reforma de la LOPJ- podia haver ideat un sistema de malversació que consistia a fer que els condemnats en judicis de faltes li abonessin l'import de la multa en metàl·lic -cosa del tot irregular- però ell, en comptes de consignar-lo al dipòsit del jutjat, se'l quedava i deixava prescriure l'executòria. El condemnat no podia assabentar-se d'aquesta estratègia i això provocava que l'administració de justícia tampoc pogués reclamar al condemnat l'import de la multa perquè es tractava d'un tema caducat.

El Jutjat d'Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners és a qui s'ha encomanat la investigació d'aquest cas però ja ha topat amb el primer escull després que la lletrada de l'Adminsitració de Justícia hagi presentat al secretari coordinador provincial, Jaume Herraiz, la renúncia a intervenir en el procediment al·legant amistat amb l'investigat. "bviament, el secretari coordinador l'ha acceptada. El problema és que, amb molta probabilitat, els lletrats de l'Administració de Justícia dels Jutjats d'Instrucció 3 i 4 faran el mateix i s'haurà de trobar un altre que pugui ocupar-se'n.

Paral·lelament, a la investigació penal també hi ha l'expedient disciplinari obert arrel del cessament del funcionari decretat pel secretari de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en conèixer el cas. Aquest expedient implicarà la revisió de les executòries en les que ha participat el cessat i la corresponent auditoria del compte de consignacions i dipòsits del jutjat on operava per detectar si va apropiar-se de més diners. No obstant, aquest expedient es pot tancar si el secretari cessat presenta la seva renúncia, tot i que el procediment penal seguirà el seu curs -amb auditoria inclosa-.

En cas de presentar la seva renúncia el secretari cessat podria seguir treballant per a l'administració de justícia en tant que va aprovar l'oposició de tramitador i això li dóna la possibilitat d'apuntar-se a la borsa de treball corresponent perquè el reubiquin.

L'home va ser enxampat in fraganti quan el secretari coordinador es va reunir amb la dona que li havia pagat 15 euros per una falta -i que n'havia de pagar 400 més- i li va trucar en aquell moment. El coordinador va demanar a la dona que connectés el mans lliures del telèfon i així va poder escoltar tota la conversa.

El pagament en metàl·lic és del tot irregular ja que cada jutjat té d'un compte de consignacions judicials on s'han de realitzar els ingressos, els quals només es poden fer a través d'una entitat financera o per transferència bancària.