Aquest novembre s'ha complert el primer any del «Projecte Marxa» a Blanes. Un diumenge a la tarda de cada mes, el local Aromes es converteix en lloc de trobada perquè els joves amb discapacitats psíquiques se'l facin seu i disposin d'un espai d'oci on escolar música mentre prenen alguna cosa, tot plegat en un ambient segur i sense cap risc d'exclusió social.

El projecte deu el seu nom a l'anagrama format per dos joves discapacitats veïns de Blanes; la Marta i en Xavier. Les seves mares, Núria Siñol i Mercè Albet, van impulsar l'any 2014 la continuació a Blanes d'una iniciativa similar que s'havia fet durant 5 anys a Malgrat.

Per fer-ho, van comptar amb el suport i col·laboració de la cèntrica cafeteria i cerveseria Aromes. L'objectiu, fer una integració a la inversa on no es barra el pas a ningú, sigui o no discapacitat. De manera indiscutible, els protagonistes són els joves de Blanes i poblacions de la Selva i el Maresme que gaudeixen del seu espai propi i se'l fan seu durant una tarda i són «l'ànima de la festa».

En el primer any es calcula que han assistit a les 11 festes prop de 700 persones. En cada trobada mensual hi ha més de 50 assistents -el màxim aforament-, aproximadament la meitat dels quals són nois i noies amb alguna discapacitat psíquica o física. Els acompanyen regularment tres voluntaris: l'Ernesto (Badalona), en Joan (Blanes) i la Vero (Mataró). També, des de cada entitat o centre de treball vénen amb monitors.

El balanç del primer any és del tot positiu, ja que segons Mercè Albet, una de les fundadores, «els ha agradat més l'Aromes que no pas la discoteca de Malgrat on celebràvem al principi les festes. Aquí s'hi trobem més acollits i es poden fer l'espai més seu, més al seu gust i mida». Qualsevol que hagi assistit a alguna de les festes no podrà dir que siguin avorrides. Per Olga Garsaball, que regenta l'Aromes amb Ramon Hernández, «és al·lucinant la marxa que tenen! Tenen una energia i una capacitat de divertir-se envejable i que es contagia. Tant, que fins i tot jo mateixa, quan he acabat de servir-los, em poso a ballar amb ells», relata.

Per celebrar el primer any del projecte, aquest passat diumenge es va organitzar una festa d'aniversari, pastís inclòs, on els assistents havien d'anar disfressats, allargant Tot Sants i la Castanyada. A més, es va convidar a l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, perquè conegués de prop l'experiència que es fa al municipi.