rieres

17.11.2015 | 07:19
rieres
rieres

La mort fa unes setmanes de quatre vellets en una residència d'Agramunt, ha posat novament en evidència la fragilitat d'algunes infraestructures d'aquest país quan la pluja o algun fenomen meteorològic sobrepassen paràmetres «normals». L'activació de plans com l'Inuncat o el Procicat no va evitar, en terres de Lleida, que el passat temporal de llevant acabés en tragèdia. Probablement, en aquest cas, la prevenció s'hauria d'haver fet abans i en diferents àmbits. Urbanisme? Manteniment?
En el primer, amb una avaluació més acurada sobre si l'edifici estava construït en zona inundable o no. I si, malgrat en temps passats la llei permetia construir allà, s'havia tingut en compte un remot i hipotètic risc d'inundació, en el disseny de l'edifici. Per molt que una riera no s'hagi desbordat mai en els últims 300 anys, qui pot assegurar que en èpoques pretèrites no ho ha fet? Pel que fa al manteniment, els veïns d'Agramunt saben de primera mà si la llera del riu Sió estava prou neta i, en el cas que no fos així, la incidència que això hagi pogut tenir en el tràgic esdeveniment.
A Blanes, els veïns del sector de la carretera vella de Lloret fa setmanes que fan sentir les seves protestes per l'estat de la riera en el tram que transcorre paral·lelament al seu barri. Afortunadament, no hi ha cap residència, hospital, escola... en la seva trajectòria però alguns edificis construïts en els temps del «campi qui pugui», hi tenen els fonaments molt a prop. M'imagino que al darrere tot plegat apunta el mateix conflicte d'interessos que ja fa 4 anys es va plantejar amb la neteja dels nombrosos valls, torrents i rierols que travessen la zona agrícola blanenca: qui paga les despeses? L'Agència Catalana de l'Aigua, que és a qui pertoca, però, que diu no tenir calers per fer-ho (per segons quines coses sí que en té). L'ajuntament? Veïns?
Recordo, fa molts anys, quan aquesta riera encara no estava coberta enlloc, com amb els pares vàrem haver de treure les vaques, escales amunt, per evitar que morissin ofegades, en el decurs d'una riuada. Llavors, ningú parlava encara de «canvi climàtic» ni del «Niño». Llavors, però, el meu pare, un pagès savi, ja deia coses tan assenyades com: «L'aigua sempre busca el seu camí natural, per molt que li hagin amagat», i també: «Valls i rieres com més netes menys traïdores».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Enllaços recomanats: Premis cinema