Els veïns de Blanes votaran part de les inversions als seus barris

El ple aprova una moció que inicia el camí per elaborar un pressupost participatiu al municipi

27.11.2015 | 07:32
Per a aquest 2016, el govern ja ha reservat 315.000 euros. A la imatge, l´audiència pública de l´any passat.
Per a aquest 2016, el govern ja ha reservat 315.000 euros. A la imatge, l´audiència pública de l´any passat.

L'Ajuntament de Blanes va fer ahir un primer pas per obrir els pressupostos municipals a la participació ciutadana. El tema el va posar sobre la taula la CUP amb una moció a la qual es va adherir ICV-EUiA i que va rebre el suport de tots els grups i amb l'única abstenció de Ciutadans. La novetat és que els veïns podran decidir i votar en una consulta part de les inversions dels seus barris.
D'entrada, com va avançar el portaveu de CiU, Quim Torrecillas, els pressupostos de 2016 que s'han d'aprovar al desembre ja contemplen la primera mesura. L'avantprojecte dels comptes ha reservat una partida de 315.000 euros en el capítol d'inversions que es repartiran entre els barris del municipi, a banda de les inversions que el govern assigna al conjunt de la vila.
Segons Torrecillas, s'han inspirat en el funcionament dels pressupostos participats de Girona. L'Ajuntament destina un import per a cada barri (en conjunt pel 2016 seran 316.000 euros) i es tracta que cada barri rebi propostes dels seus veïns i esculli projectes d'inversions que consideren necessaris. Els serveis tècnics quantificaran els imports de l'actuació i es retornaran als barris per veure si és viable amb l'import que tenen assignat. Llavors, el barri farà el llistat definitiu de possibles projectes (amb els imports de cada un). D'entre els finalistes, els veïns votarien la seva prioritat d'inversió al local de l'associació.
De moment, se sap que el consistori ha reservat la partida però el govern no va aprofundir en com es farà el procés, tot i que s'entén que en els pròxims mesos s'hauran de fer les sessions participatives.
La moció de la CUP i ICV-EUiA contempla de fet aquest punt d'inversions pel 2016, tot i que va més enllà per acabar amb uns pressupostos del tot participatius, com per exemple que els debats previs siguin amb assemblees veïnals.
Tots els grups van coincidir en el fet que es tracta d'un punt de partida i que cal elaborar un reglament del pressupost participatiu. Segons la moció, se n'encarregarà una comissió ciutadana, d'entitats i polítics oberta a tothom el primer trimestre de 2016. El reglament s'haurà d'aprovar abans d'acabar el 2016 per "iniciar durant l'any 2017 (pressupost 2018) la configuració d'uns pressupostos plenament participatius". A banda de les inversions, la moció també demanava que els veïns poguessin votar partides ordinàries o modificacions de crèdit d'incidència directa a les zones veïnals.
Blanes va iniciar el 2014 el procés de "transparència i informació" amb la celebració de la primera audiència pública dels pressupostos i, la segona serà aquest dissabte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Enllaços recomanats: Premis cinema