L'Ajuntament de Caldes de Malavella ha convocat per aquest divendres, 11 de desembre, a les 6 de la tarda, a una encesa d'espelmes reivindicativa a la rotonda elevada de l'autovia A-2 (la N-II desdoblada) d'accés al municipi. L'objectiu és exigir al Ministeri de Foment que doni el servei de llum als fanals de l'esmentada rotonda.

El fet és que fa un any es va inaugurar el desdoblament del tram Caldes-Sils i, a la rotonda elevada d'accés a Caldes, s'hi van instal·lar tots els fanals. Tot i això, mai han funcionat perquè l'Estat no s'ha preocupat de contractar el subministrament elèctric. El municipi ha reclamat a Foment, sense obtenir resposta «satisfactòria», de manera que el consistori s'ha proposat il·luminar la rotonda d'una manera simbòlica amb una concentració que es dirigirà fins a la rotonda elevada per encendre les espelmes. Així, esperen ressò, almenys mediàtic, i que la protesta reivindicativa arribi fins a Madrid.

La N-II?està en obres des de temps immemorials (actualment s'actua de Sils a Maçanet i després quedarà fins a Tordera) però fins i tot l'últim tram desdoblat i inaugurat, que és el de?Caldes-Sils, ara farà un any, no funciona a la perfecció. La rotonda elevada que es va construir per accedir a Caldes cada nit està a les fosques. De fet, disposa de tots els fanals des de la inauguració del tram però els aparells mai han fet llum. La raó és que el Ministeri de Foment -que és el propietari de la infraestructura- encara no ha contractat el subministrament elèctric dels fanals.

L'Ajuntament de Caldes ha reclamat en nombroses ocasions que s'acceleri el tràmit per donar llum als fanals però no n'ha rebut cap resposta satisfactòria, va recordar ahir l'Ajuntament. Per aquest motiu, l'alcalde Salvador Balliu ha assegurat que «com que ja estem cansats de la situació, hem decidit de fer una concentració de protesta, de manera que si l'Estat no il·lumina la rotonda, ho farem nosaltres, encara que sigui de manera simbòlica». A més, Balliu espera la presència de molts caldencs i que aquesta mesura i el ressò mediàtic que pugui comportar desencallin la situació.

En concret, segons especifica l'Ajuntament, la manca d'il·luminació redueix la visibilitat de la rotonda quan es fa fosc o quan hi ha boira i es fa més perillosa ara a l'hivern, amb l'escurçament del dia i de les hores de llum. De fet, són habituals les queixes dels usuaris.

Concentració i 300 espelmes

D'aquesta manera, el punt de trobada de l'acte reivindicatiu serà aquest divendres a les 6 de la tarda des de l'esplanada de la carretera d'accés a Caldes a tocar de la rotonda, davant de la nau d'Ondara Logística-Farré Logístics. Des d'allà, els concentrats es dirigiran cap a la rotonda, que estarà tallada al trànsit, i finalment encendran 300 espelmes per il·luminar la rotonda, almenys simbòlicament.

El passat octubre, l'alcalde de Caldes de Malavella ja es va plantejar l'encesa d'espelmes com a acte reivindicatiu, per deixar clar que «ja n'hi ha prou». Llavors, Balliu no entenia «que un tràmit com aquest pugui allargar-se un any», i afegia: «Si demanes un comptador de llum, pot tardar 15 dies a posar-se en funcionament, no un any». Caldes ha insistit i «de queixes n'hi ha hagut», destacava l'alcalde. Com que la situació encara continua, i de fet els fanals del tram de Caldes no són els únics (a Fornells també passa), finalment s'han decidit amb les espelmes, a l'espera que contractin la llum.