Les consultes populars que els ajuntaments de Lloret de Mar i de Blanes van aprovar aquest any sobre el projecte de la prolongació de la C-32 comencen a penjar d'un fil després de l'acord al qual van arribar amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en què afegeix la ronda de circumval·lació de Lloret: ahir es va saber que cinc grups municipals de l'Ajuntament lloretenc (CiU, ERC, PSC, Millor i PP) presentaran una moció en el ple de la setmana que ve perquè la consulta no se celebri. Per la seva banda, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va expressar en declaracions a aquest diari que el resultat de la consulta, en cas de rebutjar el projecte, difícilment prosperarà ja que la resta de municipis involucrats (Tossa de Mar i Tordera també van ser presents a l'acord amb Vila) la volen tirar endavant.

La moció de Lloret consta de tres punts d'acord, el primer dels quals considera «irrenunciable pel futur de Lloret de Mar» la infraestructura anomenada Ronda de la Costa Brava Sud que inclou la prolongació de la C-32 i la ronda de circumval·lació; en segon lloc, insta a la Generalitat a complir de manera immediata els compromisos tancats la setmana passada; i, finalment, vol «deixar sense efecte l'acord plenari de data 20 d'abril de 2015» que va acordar la consulta «no refrendària i no vinculant» sobre la prolongació de l'autovia.

La moció justifica aquest canvi de parer respecte de la consulta perquè aquesta Ronda de la Costa Brava Sud «excedeix i desborda l'àmbit del debat el seu dia plantejat respecte de la seva conveniència i que va provocar la decisió de sotmetre-la a consulta, en tant que sí que planteja una solució integral de mobilitat pel territori, elimina els dubtes respecte del trasllat de la congestió viària a la nostra població i deixa clara la voluntat del seu finançament mitjançant recursos públics». En la votació de l'abril, la consulta es va aprovar amb els vots d'ERC i?PP, a més d'ICV i els no adscrits; el Millor es va abstenir i CiU hi va votar en contra.

A Blanes, Lupiáñez va manifestar que l'Ajuntament complirà el mandat del ple de celebrar la consulta, però també va expressar que està d'acord amb la inversió addicional que és la ronda de circumval·lació de Lloret. El batlle de Blanes, com ja ha declarat en anteriors ocasions, tampoc està d'acord amb l'alternativa que proposen els contraris al projecte de prolongació de l'autopista (desdoblar les carreteres ja existents) perquè «no volem una autovia» que «destrossa Blanes i la divideix en dues zones; no és la solució».

En tot cas, el resultat de la consulta difícilment prosperarà si és contrària a la prolongació perquè els altres municipis implicats ja els sembla bé i, llavors, Blanes poca cosa hi tindria a dir. El batlle va afegir que el tram que afecta el municipi blanenc és de 2,5 quilòmetres, en què «no hi ha gran massa forestal a protegir» ja que es tracta de pi blanc.

Miquel Lupiáñez va explicar que la consulta esdevindrà vinculant si la participació supera el 50% del cens, però també va recordar que aquests processos difícilment arriben a aquest percentantge de votants, els quals solen ser de la part contrària i no dels que el projecte ja els sembla correcta, va concloure.

També ahir, Aturem la C-32 va avaluar a la biblioteca comarcal de Blanes l'acord de la C-32 i la ronda de circumval·lació. La plataforma va demanar als grups municipals que facin servir tots els instruments que tenen a l'abast, inclòs la moció de censura, «per aturar aquesta estafa que posa en greu situació la salut democràtica i que atempta directament en contra del principi de sobirania popular».

Aturem la C-32 exigeix la celebració de les consultes als ajuntaments «sense buscar nous acords de plens que traeixin la voluntat ja expressada al plenari (seria el cas de Lloret)» i que tant Lupiáñez com l'alcalde de Lloret Jaume Dulsat (CiU) rectifiquin «per incompliment del mandat de ple i vulneració del respecte i confiança de la ciutadania a la que diuen representar». Finalment, demana que Vila dimiteixi «per incompliment dels mandats de plens i per faltar al més essencial sentit de l'exercici de càrrec públic» i que el Parlament proposi aturar el projecte fins que se'n faci una nova avaluació ambiental estratègica i es revisi el conveni de la Generalitat amb Abertis.

A Blanes, el govern està en clara minoria i la proposta de la consulta va prosperar amb els vots de tota l'oposició.