L'Ajuntament de Caldes de ?Mala?vella haurà de tornar a penjar la bandera espanyola a la façana del consistori per ordre del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona, que ha dictat una sentència obligant-lo en aquest sentit. Fins ara, a la façana de l'ajuntament només hi havia la bandera del municipi i la catalana. La sentència judicial assenyala que el consistori incompleix «la llei de banderes». «Quan els ajuntaments utilitzin les seves pròpies banderes, ho faran juntament amb la bandera espanyola», reiteren des de l'Ajuntament fent servir les paraules que els han expressat en la sentència. Segons detalla el document que va difondre ahir el consistori, la bandera ha d'ocupar un lloc «destacat, visible i d'honor», en un espai «preeminent» respecte a les altres banderes.

L'alcalde de Caldes de Malavella va explicar que acataran la sentència però va deixar clar que ho fan «en contra de la seva voluntat» i que ho realitzaran després de les eleccions generals i de les festes nadalenques. «No ens identifiquem amb aquesta bandera perquè ens sentim maltractats pel Govern espanyol», va detallar l'alcalde posant d'exemple la manca d'implicació de l'Estat per donar d'alta el servei de subministrament elèctric de la rotonda d'accés a la vila des de l'autovia.

Segons van explicar des del consistori, l'inici de la sentència es remunta al 5 de juny de 2014, quan la Delegació del Govern espanyol a Catalunya va requerir a l'ajuntament que informés sobre l'incompliment de l'esmentada «llei de banderes». Dos mesos després, el 5 d'agost, la mateixa delegació va requerir al consistori que fes onejar la bandera espanyola. Des de l'Ajuntament van remetre, com a resposta, una fotografia del 16 de setembre on es podia veure com estava col·locada la bandera espanyola però la Guàrdia Civil va aixecar dues actes -el 20 i 25 de febrer del 2015- fent constar que la bandera ja no onejava a la façana de l'ajuntament. Fruit d'aquest incompliment, la Delegació del Govern espanyol va interposar una demanda a l'Ajuntament de Caldes de Malavella que ha finalitzat amb aquesta sentència que obliga al consistori a posar la bandera. Caldes de Malavella no és l'únic ajuntament que ha rebut sentències d'aquestes característiques, arreu de les comarques catalanes s'han produït fets similars.