Un segle de la Santa Cristina de Sorolla

El pintor valencià va visitar fa 100 anys la vila de Lloret de Mar, on va plasmar un dels seus espais més bells i populars: la cala Santa Cristina. Un detall, però, que va ser descobert uns 75 anys més tard pel lloretenc Sebastià Ruscalleda

28.12.2015 | 07:07
El quadre «Cataluña, el pescado. 1915» de Joaquín Sorolla, on apareix la cala Santa Cristina.
El quadre «Cataluña, el pescado. 1915» de Joaquín Sorolla, on apareix la cala Santa Cristina.

P

enjat en el museu Hispanic Society of America de Nova York, un quadre de tres metres i mig d'alçada per gairebé cinc d'amplada, mostra un dels espais més bells i emblemàtics de Lloret de Mar: la cala de Santa Cristina. Titulada Cataluña, el pescado, aquesta obra va ser pintada el 1915 pel gran artista impressionista, Joaquín de Sorolla. O el que és el mateix: fa exactament 100 anys, el pintor valencià va visitar la localitat selvatana.
Envoltada de pins, la cala de Santa Cristina ocupa el fons paisatgístic d'aquest oli sobre llenç que té el peix com a motiu principal. Una cala que va ser identificada com a tal pel lloretenc Sebastià Ruscalleda, fa més de 25 anys. «Sóc fill de pescador i un dia observant el quadre, em vaig adonar que aquell paisatge podria ser la cala de Santa Cristina» va explicar Ruscalleda, qui justament va publicar un llibre sobre aquest descobriment titulat Sorolla a Santa Cristina (1993). «Per confirmar que realment era Lloret, em vaig posar en contacte amb la besnéta del pintor valencià -Blanca Pons-Sorolla- que molt amablement em va llegir la correspondència que va enviar l'artista en aquella època» va assenyalar el lloretenc qui va precisar que, en aquell moment, les cartes es trobaven arxivades al Museu Sorolla de Madrid.
En la seva obra, Ruscalleda explica que en una de les cartes enviades a la seva esposa, Clotilde García del Castillo, Sorolla descrivia, fent referència a la cala de Lloret que «Santa Cristina és una meravella. Grans pins sobre el turó, amb esculls clars de color, sobre un mar de blau i verd».
Actualment aquesta correspondència -un total de 533 cartes- es troba publicada íntegrament en dos volums recollits sota el títol Epistolarios de Joaquín Sorolla.
Per commemorar aquella data històrica, en la qual Sorolla va decidir immortalitzar un bocí de Lloret, l'Obreria de Santa Cristina va organitzar el passat mes d'octubre un acte de record en el qual hi van participar una setantena de persones.
La trobada va comptar amb una perfomance de l'artista local Josep Maria Barba en la qual, simulant ser Sorolla, va pintar in situ una reproducció del famós oli sobre llenç, mentre que des de l'Obreria, es va voler homenatjar la visita centenària, col·locant una corona de llorer al mirador Sorolla.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema