L'Ajuntament de Blanes seguirà endavant amb el procés participatiu per consultar la ciutadania sobre el projecte de prolongació de la C-32, malgrat que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ja va anunciar la intenció que les obres comencin el maig pròxim i que els municipis de l'entorn (Lloret de Mar, Tossa de Mar i Tordera) s'hagin manifestat favorablement al projecte i a la ronda de Lloret (el govern de Blanes també hi està d'acord, si bé vol respectar el mandat de ple de fer una consulta). Aquesta és la decisió que la reunió extraordinària de la Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Blanes va prendre ahir, juntament amb demanar al govern català que retardi l'inici de les obres

El procés participatiu no pot ser vinculant respecte a l'inici de les obres, però l'Ajuntament blanenc sosté que, per lleialtat institucional, la Generalitat no hauria de començar l'execució sabent que hi ha un procés participatiu sobre aquest projecte en marxa. Per això, l'Ajuntament comunicarà a la Generalitat que ha iniciat aquesta consulta i hi adjuntarà la petició que hi hagi una moratòria en les obres.

La reunió, que va tenir lloc a la Sala de Juntes del consistori, va comptar amb la participació dels vuit grups municipals de l'Ajuntament de Blanes -estaven convidats a assistir-hi els 21 regidors-, de tres representants de la Plataforma Aturem la C-32 i de tècnics que formen part del grup motor de treball del procés participatiu.

10.000 euros per la consulta

L'objectiu de la trobada era informar de l'estat del procés participatiu després que la Junta de Govern del 17 de desembre va aprovar la seva realització amb una dotació de 10.000 euros. Posteriorment, al del 22 de desembre, també es va aprovar una moció per urgència per instar a l'Ajuntament de Lloret perquè reconsiderés el seu canvi de posicionament i fes la consulta sobre aquest tema conjuntament amb Blanes.

Tant la moció d'urgència del darrer ple com l'acord de ple del 29 d'octubre per impulsar una consulta popular han prosperat amb el mateix posicionament dels grups polítics. En tots dos casos hi ha hagut 13 vots a favor (ICV-EUiA, ERC, C's, Batega per Blanes, CUP i PP) i vuit vots d'abstenció dels dos partits a l'equip de govern (PSC i CiU).

Després d'aquesta primera trobada celebrada ahir, tots els participants ja han quedat convocats de nou per l'alcalde de Blanes per la setmana que ve per continuar treballant el tema. En aquesta propera reunió els participants tractaran sobre quines empreses podrien fer-se càrrec d'assessorar i donar el suport tècnic necessari perquè es faci un procés amb suficient garanties.

Una altra qüestió que parlaran serà establir quins representants hi haurà al Grup Motor i al Grup de Seguiment que s'hauran de constituir al voltant de tot el procés participatiu. El Grup de Seguiment del procés estarà integrat per representants del govern municipal, els grups de l'oposició i de la plataforma ciutadana.

Perquè poguessin preparar la reunió d'ahir, la setmana passada es va fer arribar als 21 regidors i als representants de la plataforma tota una sèrie de documentació, juntament amb la convocatòria. Així, hi havia l'acord del ple del 29 d'octubre i el de la junta de govern del 17 de desembre per iniciar el procés participatiu.

Documentació de consultes

Igualment se'ls va facilitar l'informe intern de l'Ajuntament de Blanes sobre consultes, referèndums i processos participatius; i les respostes a sengles peticions d'assessorament que es van fer d'una banda al Programa d'Innovació i Qualitat Democràtica del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat, i de l'altra a la Direcció General d'Administració Local sobre el trasllat dels acords plenaris de l'AMI i la C-32.

Una altra documentació que també se'ls va lliurar fou sobre experiències en processos participatius que s'han fet al Moianès, Lluçanès i Premià de Mar. Per últim, va entregar-se informació jurídica sobre la Llei del 2010 de Consultes Populars per Via Referèndum; la Llei 2014 de Consultes No Referendàries i altres formes de participació; i uns criteris orientatius sobre els passos a seguir per a l'elaboració del procés participatiu a Blanes.