Sense cap tipus de dubte Nylstar (l'antiga i històrica SAFA) té, i tindrà durant molts anys, un lloc rellevant en els llibres i documents que intentin explicar, amb rigor, la història laboral, econòmica i social de Blanes.

Durant dècades, no hi hagué una família blanenca que no tingués algun membre treballant a l'emblemàtica empresa tèxtil. Aquests últims temps, però, la tecnologia, d'una banda, i recurrents i periòdiques crisis amb oscil·lacions de demanda, de producció, eros, jubilacions, acomiadaments, etc., de l'altra, han reduït enormement el nombre de treballadors i el seu pes específic en el PIB local. També, la incidència emocional en les famílies i la societat blanenca.

De manera significativa, s'han reduït els espais i les dependències necessàries per aconseguir un funcionament optimitzat. I per això, l'immens solar que fa uns anys resultava indispensable per al seu funcionament, avui, està ple d'infraestructures, naus i magatzems semiabandonats o infrautilitzats.

Alguns d'ells, els més emblemàtics, després de l'acord al qual han arribat els propietaris i l'Ajuntament blanenc, han quedat protegits per la modificació que s'està treballant en el pla urbanístic i es conservaran al seu lloc original com a testimonis de la memòria històrica i social de Blanes. La resta tenen, però, un futur més incert. Un futur sobre el qual planen diferents possibilitats, entre elles l'enderroc i una hipotètica reconversió, ni que sigui parcial, de zona industrial en zona urbanitzable.

En el cas que aquesta darrera opció arribés a concretar-se algun dia, seria interessant que el municipi, a banda de la preservació d'estructures històriques, pogués aconseguir,també, la propietat o el dret d'ús d'algun dels espais, per destinar-los, per exemple, a activitats lúdiques o culturals. Idea, en tot cas, en la mateixa línia de la qual, des d'aquesta mateixa columna, suggeria fa uns dies, per algunes de les dependències de les també històriques (i clausurades) Caves Montferrant.