El so més esperat avui quan es pongui el sol a Tossa de Mar, serà el repic de les campanes que, cada 21 de gener, anuncien que el Pare Pelegrí ha tornat al poble. Si sonen, significarà que un any més, haurà complert i renovat el Vot perpetu del poble fet a sant Sebastià -qui segons explica la llegenda, va alliberar la localitat de la malaltia de la pesta l'any 1400- després que ahir, l'escollit sortís acompanyat per 1.188 persones cap a Santa?Coloma de Farners.

L'honor de representar els vilatans de Tossa en aquest compromís etern correspon anualment a un tossenc de naixement diferent, la identitat del qual es manté en secret fins al mateix dia 20 de gener quan, a primera hora del matí, es dóna a conèixer en la celebració de la missa del Cantar a l'església de Sant Vicenç. Enmig d'un silenci absolut, el síndic, Francesc Nadal, va presentar ahir el Pelegrí d'enguany, Carles Sallés i Boix, de 43 anys, casat i pare d'un fill. Com és costum, el Pare Pelegrí va aparèixer vestit amb un gambeto de color marró cenyit amb corretja de cuir negre amb sivella, amb l'esclavina negra amb petxines i medalles col·locada sobre les espatlles i amb el barret de feltre de llana, de color negre. Als peus, portava un discret calçat de muntanya i a la mà, un bordó, que és el bastó característic dels pelegrins amb una petita carabassa, de les de vi, i uns rosaris entortolligats als braços de la petita creu que el corona.

Després de la presentació del Pelegrí va tenir lloc la celebració de l'eucaristia i, en acabat, va començar la processó per traslladar la imatge de sant Sebastià fins a la capella dels Socors de?Tossa, des d'on les autoritats van entregar al Pelegrí el salconduit -en què l'Ajuntament sol·licita a les autoritats civils i eclesiàstiques que facilitin el pelegrinatge- i el durillo per pagar, de manera simbòlica, els oficis a Santa Coloma. Més tard, i després d'esmorzar a Ca l'Avi, el Pelegrí es va dirigir a Terra Negra, al límit del terme municipal de Tossa, on la majoria d'assistents l'esperaven fent un mos, alguns entaulats i tot. «Fa 16 anys que vinc, i l'esmorzar és part de la tradició, per agafar forces» explicava Clara Sala, mentre els seus acompanyats torraven pa en un petit foc. Mentrestant els primerencs, restaven expectants a tot el que passava. «No ho hem fet mai, però no sembla difícil. Segur que l'acabem» explicaven l'Ona i en Tomàs, de 10 anys. I uns metres més enllà, tot un veterà en aquesta vivència. «Aquest és el 25è any que participo en el pelegrinatge. Fins i tot em diuen de broma que sóc l'ajudant de l'aprenent del Pare Pelegrí» subratllava Xavier Blanch.

Finalment, el Pelegrí va arribar i un cop reunits els acompanyants i dalt d'una roca, va pronunciar tres vegades l'esperat: «Ei, Ep! Ja hi sou tots?», i 1.188 persones van respondre: «sí!». Tot seguit, va resar tres senyals de la creu, en direcció al mar, tres parenostres i tres avemaries (un per sant?Sebastià, un per sant Vicenç i un per l'Àngel de la Guarda perquè els donés bon camí).

Després de les recomanacions, es va reprendre el pelegrinatge de 40 quilòmetres, fins a Santa Coloma de Farners, encapçalat per les persones que anaven descalces davant del Pare-enguany 31 homes i 47 dones- seguits per la resta del grup. Passades les onze del matí van enfilar cap al Molí de la Selva, on els primers a arribar van ser els pelegrins descalços, que coincidien a comentar la duresa del camí a causa de les condicions del terreny, castigat per la forta sequera. «Es pateix més que els anys anteriors, perquè tot està molt sec» va explicar Robert Saguè, qui feia el recorregut descalç per quart any consecutiu.

El gruix dels assistents van arribar a tres quarts d'una del migdia, moment en el qual es va començar a creuar el pas sobre la riera, en una punta del qual el Pelegrí va lliurar el distintiu del pelegrinatge que els acredita com a participants del Vot del Poble, al mateix temps que es va procedir a fer el recompte de participants, anunciat posteriorment pel síndic: un total de 1.188. A banda dels descalços, hi van participar 559 homes i 551 dones. La xifra va ser lleugerament superior a l'any anterior, quan van passar pel mateix punt un total de 1.167 persones.

Després de fer una parada per dinar a mig camí -a Els Terrassos- els caminants van reprendre el recorregut fins a arribar a la capella de Sant Sebastià, a Santa Coloma de Farners, a dos quarts de vuit del vespre. Durant l'últim tram van estar acompanyats per diverses autoritats, entre les quals el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, o l'alcaldessa de?Tossa, Gisela Saladich, encapçalats tots ells pel bisbe de Girona, Francesc Pardo.

Ja a la capella de Sant Sebastià de Santa Coloma es va resar un rosari per fer complir el Vot i es van fer les cerimònies de costum i, en acabar, el Pelegrí va visitar el temple parroquial. Així acabava la primera jornada del Vot. Avui començarà amb una altra missa i es farà el camí de tornada, ?normalment amb la meitat d'acompanyants.