El brot de galteres detectat a la comarca de la Selva ja afecta divuit persones de Santa Coloma de Farners i Maçanet de la Selva. Els primers a emmalaltir van ser onze nois que formen part d´una colla d´amics d´entre 26 i 25 anys i la mare d´un dels joves, de 50 anys, i ara s´han detectat sis casos més de parotiditis en persones del seu entorn. Els 18 casos són lleus i cap d´ells presenta cap complicació, segons van explicar ahir fonts del Departament de Salut.

El focus es va detectar 19 de gener, quan el CAP de Santa Coloma va notificar la infecció a l´Agència de Salut Pública de Catalunya, que està investigant quina pot haver estat la font de contagi. De moment, per a frenar la propagació del virus, s´ha confinat els contagiats i s´està actualitzant la vacunació de la gent del seu entorn.

Les galteres o parotiditis és una malaltia aguda i contagiosa d´orígen víric que provoca una característica inflamació de les glàndules situades a les galtes. Es tracta, però, d´una malaltia benigna i autolimitada, és a dir, que després de passar el procés infecciós, el malalt es cura.

No hi ha tractament específic per a les galteres i l'únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties que provoca. La malaltia té uns primers dies asimptomàtics, és a dir, que el malalt no se n'adona que està contagiat perquè es troba perfectament però sí que pot estendre el virus.

Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s'estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones. El període d'incubació del virus és d'entre 12 i 24 dies.

Es transmet per contacte directe amb les secrecions nasals o de la gola dels infectats.Generalment no és greu, però a vegades poden aparèixer complicacions com inflamació del testicle o de l'ovari o també inflamació del pàncrees o encefalitis.

El darrer gran brot de galteres que hi va haver a les comarques gironines va ser al 2012, quan es van registrar més d´un centenar d´afectats. La majoria es van concentrar al Gironès, el Baix Empordà i la Selva, tot i que també és van donar casos en d´altres zones de la regió sanitària de Girona.