L

a crida d'una mare amb dos fills discapacitats que pateixen incontinència va ser el punt de partida d'Absorvalia, una empresa de Massanes que fabrica absorbents tèxtils reutilitzables i que ahir va ser distingida com la millor iniciativa emprenedora del 2015 pel Consell Comarcal de la Selva, en un acte que va tenir lloc al Centre Eix de Negoci de Santa Coloma de Farners.

Sota l'atenta mirada d'una trentena de persones -la majoria escolars-, els seus impulsors, Mireia Montolio i Jordi Feliu, van subratllar que la motivació del seu projecte consisteix a ajudar persones que pateixen incontinència urinària o fecal, excessos de salivació o simplement les dones durant la menstruació, creant un producte que «s'adapti a cada realitat». «Els primers prototips els vam desenvolupar amb la mare d'en Nil i en Joel, dos nens discapacitats que, a mesura que creixien, no trobaven bolquers de la seva talla», va explicar Mireia Montolio. «Des de llavors, la gent ens contacta directament i ens expliquen la seva problemàtica, cosa que ens permet fer nous productes i millorar els ja existents», va afegir Feliu.

Nascuda el març de 2015, i a través d'un projecte de micromecenatge a la plataforma TotSuma anomenat «Cap infant sense piscina», de moment aquesta empresa selvatana ja ha pogut crear banyadors, llençols, pitets i bolquers. «Són confortables, ajustables, pràctics, assequibles i reutilitzables, amb vida útil que, en els casos dels banyadors, pot ser de 2 o 3 anys», va explicar Montolio, qui va afegir que per rentar-los només cal deixar-los en remull i posar-los a la rentadora. «És una alternativa ecològica i de qualitat respecte d'altres productes d'un sòl ús», va afegir aquesta empresària.

Amb aquest reconeixement del Consell Comarcal, aquests dos enginyers tèxtils esperen ara poder introduir-se en el mercat ortopèdic de tot l'Estat per arribar a més persones. «Aprofitarem l'assessorament -a càrrec de SECOT (Sèniors Consultors Tècnics)- que ens han donat com a premi per fer créixer el projecte, perquè hi ha molta gent que necessita ajuda i que encara no ens coneix», va assenyalar Feliu, qui va afegir que actualment, per exemple, estan treballant amb persones que han estat intervingudes de càncer de pròstata.

El diploma va ser entregat pel president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, qui va destacar que iniciatives com aquestes «donen nous negocis i llocs de treball» a la Selva.