Alguns veïns d'Anglès van alertar fa uns dies l'Ajuntament de la presència de rates a la zona del Puigbell i al Barri Antic, una situació que, segons l'equip de govern (CiU-AM), ja ha estat solucionada a través de l'actuació del servei de control de plagues. «Ens va arribar una instància i alguns comentaris de veïns d'aquests barris relacionats amb aquest tema», va explicar la regidora de sanitat, Marta Triadó, qui va afegir que es va procedir a contractar una empresa especialitzada en control de plagues.

«El 10 de febrer es van instal·lar unes caixes de plàstic amb verí a dins als contenidors dels barris afectats -que és on aquests rosegadors busquen menjar-, als embornals i en diversos punts de la xarxa de sanejament de les aigües residuals», va precisar Triadó. Cal tenir en compte que en aquests casos no es fa servir verí a causa de la seva perillositat, sinó que s'aplica un material anticoagulant, que si no s'ingereix en grans quantitats no és letal. En el cas particular de les rates, n'han de consumir més del vint per cent del seu pes per arribar a ser mortal.

Segons va explicar la regidora anglesenca, aquests animals només haurien estat vistos a la via pública a la zona del Puigbell i al Barri Antic. «No tenim constància que les rates hagin afectat cap domicili, a part d'un cas concret en un pàrquing comunitari», va subratllar Triadó, qui va constatar que, tot i que la situació està controlada, des del consistori se segueix «cas a cas» per actuar «immediatament» davant d'un nou avís.

El torrent de la Verneda

En aquest sentit, Triadó va assenyalar que desconeixen els motius que han provocat la presència de les rates en aquests punts concrets d'Anglès, però va apuntar que un dels factors podria ser «la falta de pluja». Habitualment, les pujades d'aigua sobtades en el clavegueram provoquen la mort per ofegament de centenars d'aquests rosegadors. La sequera d'aquests últims mesos, però, hauria provocat l'augment del nombre de rates i ratolins que surten a l'exterior a buscar menjar.

Justament la falta d'aigua ha estat l'origen de l'acumulació de residus que es va produir les darreres setmanes al torrent de la Verneda -en concret, a la zona de la plaça dels Horts- i que va originar, entre altres inconvenients, males olors, segons va denunciar el grup municipal PAU. Normalment, l'aigua de la pluja arrossega la brossa que es pugui acumular en aquest punt, però la forta sequera va provocar que envasos, cartons o branques quedessin acumulats a la part coberta del torrent. Aquesta situació, però, va ser corregida ahir, quan un cop obtingut el permís de l'Agència Catalana de l'Aigua -que divendres passat va aixecar acta del problema- es va poder autoritzar la brigada municipal a realitzar diferents actuacions com la neteja del torrent, d'on, a part de la brossa, es van retirar també una anguila i 17 peixos morts.

D'altra banda, i segons va confirmar ahir el regidor d'urbanisme i obres públiques, Antoni Franco, des de divendres passat l'empresa Aqualia, que té la concessió de l'aigua, està actuant en diferents punts del clavegueram per tal de desembossar, entre altres mesures.