El Consell Comarcal de la Selva liquida l´últim gran projecte de Robert Fauria

L'ens ha aprovat la dissolució del Consorci per a la implantació de la planta de biomassa a Santa Coloma de Farners

19.02.2016 | 07:13

La Junta General del Consorci per a la implantació i gestió d'un centre d'innovació tecnològica i una planta de biomassa (CIAB) a Santa Coloma de Farners, va aprovar per unanimitat -el passat 21 de gener- la dissolució i liquidació d'aquest ens i, per tant, d'aquest projecte, al·legant que «no realitza cap tipus d'activitat» i que la seva continuïtat «no és necessària» perquè no és viable financera ni econòmicament.

«Aquesta era l'última fase que quedava pendent i ara ja s'ha acabat», va remarcar el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, qui va precisar que el procés de liquidació va començar fa «aproximadament un any i mig» amb l'anul·lació del Consorci i la renúncia a la meitat de la subvenció de 800.000 euros rebuda del fons FEDER.

Un procés de vuit anys

El projecte, que tenia un cost de 8,4 milions d'euros, va néixer l'any 2008, impulsat pel consistori de Santa Coloma que en aquell moment liderava Antoni Solà (CiU) i pel Consell Comarcal, dirigit aleshores per Robert Fauria (CiU), actualment investigat per la seva presumpta implicació en el cas Manga. En un principi, i segons va explicar el mateix Fauria, la previsió era que tant el centre d'investigació com la planta de biomassa es comencessin a construir el 2009 i que entressin en funcionament al llarg del 2010. Tot i això, a finals d'aquell any les obres seguien sense executar-se, ja que segons Fauria -llavors president adjunt del Consell-, l'Idae (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia), que depenia de l'Estat, i l'Icaen (Institut Català d'Energia), de la Generalitat, encara no havien signat el conveni necessari per tirar endavant l'execució, fet que va endarrerir les previsions fins a dos anys més tard.

Llavors, el març de 2012, Fauria va anunciar que el CIAB es començaria a construir en una parcel·la de 4.756 metres del polígon industrial Mas Llorenç de Santa Coloma de Farners, que comptava amb 1,2 milions d'euros de pressupost i que les obres s'havien d'allargar dos anys. Els treballs, però, no es van iniciar mai i el projecte va quedar aturat de nou perquè, segons va explicar Fauria el gener de 2013, l'Estat espanyol, en entrar el PP, va parar les primes per a les energies renovables que havia impulsat el seu dia el govern del PSOE. Tot i això, el també exalcalde de Sant Hilari Sacalm va assegurar que la construcció començaria aquell any.

Uns dies després però -el 14 de febrer de 2013- Robert Fauria va ser detingut pel Servei de Vigilància Duanera per suborn, tràfic d'influències, malversació de cabals públics i falsificació documental en el marc del cas Manga, una investigació sobre corrupció derivada de l'Operació Pokémon, amb epicentre a Galícia. Fauria, que va pagar 18.000 euros de fiança per quedar en llibertat, va dimitir dels seus càrrecs com a president del Consell Comarcal de la Selva i com alcalde de Sant Hilari Sacalm, deixant inacabat aquest gran projecte, que mai es va arribar a desenvolupar i que ara, amb aquesta dissolució, ha quedat descartat definitivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El jutge autoritza l´Ajuntament de Lloret a obrir el camí de ronda de Can Juncadella

El pas està barrat des del 2009 i el consistori té 15 dies per retirar la porta instal·lada pels...

El jutge no sap si va arribar la citació a tres russos imputats en l´operació Clotilde

Es tracta del general rus Viktor Kanaikine, així com dels seus compatriotes Segey Nalimov i Andrei...

Enllaços recomanats: Premis cinema