Els pescadors portaran al ple de Blanes les seves peticions econòmiques

La Confraria ha presentat una moció a l'Ajuntament per demanar el seu suport en la petició estatal de regulació de les vedes biològiques

24.02.2016 | 07:09

La Confraria de Pescadors de Blanes ha presentat una moció a l'Ajuntament per demanar el suport de tot el ple en la seva reivindicació econòmica a l'Estat en relació a la regulació de les vedes o parades biològiques.

La possibilitat de realitzar aquest tipus de vedes que tenen com a objectiu permetre la regeneració del peix, evitar la sobrepesca i contribuir a la sostenibilitat del sector, es va aprovar el desembre de 2013 per part del Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Consell de Ministres, amb la Reforma de la Política Pesquera Comuna, on s'establia que les aturades serien finançades per a 180 dies en tot el període del pla operatiu del nou Fons Europeu Marítim Pesquer. Actualment la competència en la gestió de vedes biològiques, correspon, de forma gairebé exclusiva, al Govern de l'Estat.

Aquests ajuts econòmics serveixen per mitigar la falta d'ingressos que tenen els pescadors per tenir els vaixells a port al llarg d'un o dos mesos, ja que mentre que els mariners cobren la prestació de l'atur, els patrons depenen d'una subvenció de la Unió Europea, repartida primer pel govern central i després per l'autonòmic. Des de fa dos anys però, aquest ajut no arriba.

Per això, en la moció, els pescadors demanen que es sol·liciti a la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, que es «sufragi retroactivament» l'ajut correponen a les aturades de 2014 i 2015, ja que segons indiquen en el text «es feien manifestacions» en relació al fet que les vedes ja realitzades «no es finançarien» i que durant l'exercici de 2016 «s'obligarà» a realitzar vedes de com a mínim un mes de durada i només es finançarien 15 dies de veda. A Blanes, la durada de la veda, tant pr ael sector de l'arrossegament com del d'encerclament és d'entre un i dos mesos. «Demanarem als ajuntaments que recolzin la nostra petició al Ministeri sobre que les vedes s'han de pagar» va explicar el patró major de la Confraria, Eusebi Esgleas. «Madrid no ens paga res, i aquest és un sector que s'ha de mantenir en vida, perquè si tot segueix així, de peixos no sé si en quedaran, però de pescadors segur que no» subratllava Esgleas. Així, en la moció també es demana sol·licitar al govern espanyol que adopti un Pla de Vedes Biològiques remunerades per a les diferents modalitats pesqueres.

Al text, la Confraria també mostra la seva preocupació en relació al descens d'espècies com la sardina o el seitó, entre altres de característiques de la zona. Per això, la moció inclou seguir demanat a totes les administracions que es realitzin estudis científics per a determinar quins són els factors que influeixen en la disminució dràstica de les captures. Tots aquests punts seran sotmesos a debat en el ple municipal que se celebrarà aquest dijous, 25 de febrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

La Selva

Més d´un segle endolcint la Cellera

Tanca la Pastisseria Vila, després de 111 anys d'història i tres generacions familiars

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

La justícia autoritza el govern de Lloret a obrir el camí de ronda a Can Juncadella

Tancat des de l'any 2009, el consistori té ara 15 dies per recuperar aquest tram d'ús públic que...

Un pare de Blanes denuncia que la seva exparella té «segrestada» la seva filla de 8 anys a Rússia

Assegura que no veu la nena des del gener i carrega contra els jutjats perquè ja els va advertir...

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

Lloret abaixa un 20% els preus de la piscina i guanya 470 abonats

El director de la instal·lació creu que els primers guanys es podrien notar a partir del 2020

Vidreres obté una subvenció d´uns 1.900 euros per comprar una pala llevaneus

L'Ajuntament de Vidreres ha obtingut una subvenció de 1.853,44 euros de la Diputació de Girona,...

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

Reparteixen lots de productes d´higiene i neteja als ajuntaments

El Consell Comarcal de la Selva va iniciar ahir la distribució de lots de productes de...

Enllaços recomanats: Premis cinema