El procés d'elaboració dels primers pressupostos participatius de Blanes, que compten amb una inversió de 315.000 euros, va arrencar dimarts passat amb una reunió de treball en la qual els representants de les forces polítiques municipals es van comprometre a presentar propostes sobre els tipus d'actuacions que es faran, els criteris de distribució a seguir, la divisió territorial del municipi i la validació dels imports.

La proposta de realitzar uns pressupostos participatius per primera vegada a Blanes va sorgir d'una moció de la CUP aprovada el passat mes de novembre amb l'abstenció dels dos regidors de Ciutadans. Posteriorment, en el ple del mes de desembre es van aprovar els pressupostos municipals per al 2016 -de gairebé 45,8 milions d'euros- que incloïen una partida de 315.000 euros destinada a inversions en els barris.

De moment, i segons informava ahir el consistori a través d'un comunicat, la proposta de treball que s'utilitza com a punt de partida inclou dades a tenir en compte, com ara que a Blanes hi ha 25 associacions de veïns i 17 locals on podrien realitzar-se les assemblees participatives. D'altra banda, en la trobada de dimarts, encapçalada per l'alcalde Miquel Lupiáñez, també es van lliurar diversos mapes del municipi amb les divisions territorials que marquen els límits de les diferents associacions de veïns i barris que hi ha, així com altres tipus de segmentacions més visibles físicament, com per exemple la línia que separa la Carretera d'Accés a la Costa Brava. Així, segons l'Ajuntament, també es va establir que l'objectiu a aconseguir és la participació ciutadana, la cohesió social i la solidaritat entre barris.

A diferència d'altres municipis on ja fa temps que es porta a terme aquesta iniciativa i on s'atorguen tres vots a les entitats veïnals per donar-los major visibilitat, a Blanes cada ciutadà serà igual a un vot. Prenent com a base les demandes de les associacions de veïns locals que arriben a l'Ajuntament, així com els temes més comuns que es vehiculen a través del Servei de Línia Directa al consistori, les propostes que es podrien incloure al pressupost participatiu podrien girar al voltant de cinc grans temàtiques: realitzar millores a la via pública; reposició d'elements urbans; rehabilitació i/o millora de parcs i equipaments públics; salubritat i civisme; i seguretat ciutadana.