"sembla una paradoxa, tornar estar aquí, a Blanes, en aquesta Sala de Plens Municipal, que jo mateix vaig dissenyar fa cinc o sis anys quan era arquitecte". Aquestes són paraules que, en el decurs de l'homenatge que li va dispensar el municipi, va pronunciar l'Aleix GelabertPonsdomènech en l'esmentada sala. Res més adient, en el seu cas, que la coneguda dita "roda el món i torna al born". L'homenatge se li oferia, tot i la seva joventut, en reconeixement a una gran trajectòria esportiva en el món de la vela i, més concretament, per haver assolit l'objectiu d'acabar (i molt ben classificat!) la volta al món a dos, en la darrera Barcelona World Race. D'això, ja fa un any.

Emotives van ser les imatges i les paraules amb les quals l'Aleix va il·lustrar la seva exposició. Una exposició que amics, familiars, navegants i el nombrós públic que ens vàrem aplegar, vam seguir amb admiració i interès i, diria que fins hi tot en alguns casos, amb una certa enveja. Navegar a vela els Mars del Sud enmig d'onades gegantines i vents furibunds, doblar el Cabo de Hornos i remuntar l'Atlàntic ja de tornada, està a l'abast de molt pocs navegants. Preparació física, psicològica, experiència, un bon company, un bon equip i una embarcació fiables són condicionants indispensables. L'Aleix és un d'aquests pocs privilegiats.

També ho és, per poder viure (sobreviure?) econòmicament gràcies al que originalment va ser només una afició (la vela) i ara ha esdevingut, de retruc, el seu modus vivendi. "Jo vaig dissenyar aquesta sala, quan era arquitecte". Em va semblar que les seves paraules amagaven un punt de neguit i amarga ironia. El neguit de tants joves professionals a qui la crisi, la corrupció i la mediocritat de tants tècnics i polítics ha convertit en una generació invisible. Una generació que en el millor dels casos, com el de l'Aleix, ha tirat endavant gràcies a desenvolupar sòlides habilitats alternatives, que en molts altres ha comportat un desarrelament no volgut i que, encara en molts altres, té moltíssims joves a l'atur o desenvolupant feines molt per sota de les seves capacitats i nivell de formació.