Les obres per a la construcció de la caldera de biomassa d'Arbúcies ja han començat i es preveu que s'acabin durant el primer trimestre d'aquest any. De moment, ja s'han acabat el treballs de construcció de l'espai i s'ha instal·lat la caldera. Aquesta instal·lació ha de permetre que el consistori estalviï fins a 260.000 euros en consum energètic en 15 anys.

El projecte consta de la instal·lació d'una caldera de biomassa que s'ha ubicat al costat de l'edifici de Can Delfín, des d'on se subministrarà calor a diferents edificis municipals a través d'una xarxa de calor subterrània. En aquesta primera fase, la caldera donarà servei a l'Ajuntament, al Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, als vestidors de les piscines municipals i la futura piscina climatitzada, a l'edifici de Can Cornet amb la biblioteca i l'escola de música i l'Escola d'Adults. La segona fase ampliarà els edificis.

La nova sala de màquines estarà formada per una caldera de biomassa de 500kw, un dipòsit d'inèrcia d'aigua de 5.000 litres, el conjunt de col·lectors hidràulics i bombes de circulació que permetran la distribució d'aigua calenta i energia tèrmica fins a cada un dels edificis, han informat fonts municipals. A més, també inclourà tots els elements mecànics i elèctrics per fer possibles aquesta distribució d'energia. Annex a la sala de calderes hi haurà una sitja de biomassa de 85 metres cúbics que permetrà l'emmagatzematge del combustible que alimentarà la caldera mitjançant un sistema de transport mecànic.

El combustible que s'utilitzarà és estella forestal de biomassa provinent de la neteja dels boscos de l'entorn d'Arbúcies, i que la subministrarà l'empresa local Matfor (Matèries forestals, SL). La biomassa, una energia renovable, permet reduir el risc d'incendis forestals ja que implica la neteja dels boscos per aconseguir-la.

L'execució d'aquesta primera fase permetrà subministrar anualment 575.000 kWh d'energia tèrmica, han afegit les fonts. El projecte, que no suposa cap inversió per part de l'Ajuntament, li permetrà estalviar-se el consum d'aproximadament 58.200 litres anuals de gasoil: en 15 anys l'Ajuntament s'estalviarà 260.516 euros, han afirmat les fonts.

SUD Renovables, l'empresa encarregada de les obres, realitzarà la inversió, la instal·lació i l'explotació de la caldera, subministrant calor als equipaments municipals a un preu inferior al del gasoil i elèctric. L'alcalde Pere Garriga ha explicat que «sempre hem cregut en els efectes del canvi climàtic i, per això, som capdavanters en la utilització de les energies renovables i en la reducció d'energies convencionals i perjudicials per al medi ambient».