Anglès vol actuar contra uns agents químics que provoquen càncer

El ple va aprovar, per unanimitat, una moció pionera a Espanya per limitar l'exposició als disruptors endocrins presents en colònies o sabons

04.03.2016 | 07:07

El ple d'Anglès va aprovar per unanimitat, dijous passat, una moció pionera a Espanya, per limitar l'exposició als disruptors endocrins, una substància exògena que -segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS)- altera les funcions del sistema endocrí causant efectes adversos per a la salut. Segons va informar el consistori, remetent-se a l'OMS, aquests agents químics tenen al capacitat «d'imitar, bloquejar o alterar els nivells d'hormones» com estrògens, testosterona i hormones tiroides i en la primera etapa del desenvolupament d'un organisme «poden ocasionar danys irreversibles».

A més, el text també explica que segons diversos membres de la comunitat científica espanyola com el dr. Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la UAB i IMIN, contribueixen a causar malalties com: leucèmia infantil; càncer de fetge, de pàncrees, de mama, de pròstata, de testicle i de tiroides; infertilitat; obesitat; generació de la diabetis tipus 2 o malalties metabòliques, entre d'altres.

La moció subratlla també que els disruptors endocrins es poden trobar en molts productes d'ús habitual com: a les llaunes de conserva folrades de plàstic; en envasos i utensilis de cuina elaborats amb policarbonat; en determinats conservants utilitzats en productes cosmètics, de bellesa o colònies; en determinats sabons, detergents, insecticides o pintures o en alguns articles de consum i joguines, entre altres.

Per tots aquests motius, el plenari d'Anglès va acordar sol·licitar al Centre de Recerca en Epidemologia Ambiental (CREAL) de la Generalitat com a organisme de salut pública de la Diputació de Girona, que ofereixi assessorament a l'Ajuntament, realitzant un estudi de possibles perills d'aquests agents químics, a fi de saber quins productes o subministraments evitar en les compres. A més, també demanen que s'elaborin díptics informatius destinats a la població sobre mesures per evitar l'exposició als disruptors o que aquesta informació es faci extensiva a altres municipis.

Aquest, però, no va ser l'únic punt aprovat, ja que en la moció també es requeria que, una vegada s'identifiquin els productes que actuen com a disruptors endocrins, es prohibeixin i es fomenti el consum d'aliments amb baixa presència d'aquests contaminats químics a la llar d'infants i al centre de dia i s'eviti l'ús de plaguicides en espai públics. Així mateix, també es demanarà al Parlament de Catalunya o a la Comissió Europea que aquestes substàncies es considerin mancades de llindars d'exposició segurs i que s'identifiquin seguint criteris d'adversitat, toxicitat o irreversibilitat, entre altres peticions.

Consultant professionals
Un cop aprovada aquesta moció, que segons l'Ajuntament es desconeixia que fos pionera a Espanya, ja s'ha començat a treballar en la recerca d'informació relacionada amb aquesta problemàtica i a consultar a diversos professionals per tal de tirar endavant els diferents punts «al més aviat possible».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema