Arbúcies aprova el projecte per fer la nova resclosa al Molí de les Pipes

L'obra, reivindicada durant més de dues dècades, tindrà un cost d'execució de 125.000 euros

07.03.2016 | 07:09
Actualment, la resclosa del Molí de les Pipes està feta amb pedres i sacs de sorra.

El ple d'Arbúcies va aprovar de manera inicial i per unanimitat, dimarts passat, el projecte executiu de construcció de la nova resclosa del Molí de les Pipes, que ha de substituir la infraestructura que hi ha actualment en aquest paratge natural i que està feta amb sacs de sorra i pedres. Feia més de 20 anys que l'Ajuntament esperava aquesta actuació, ja que quan es produeixen riuades, la força de l'aigua rebenta o arrossega aquests sacs, escampant la sorra torrent avall. «La riera d'Arbúcies està protegida a nivell mediambiental i es troba en el Parc Natural del Montseny i aquesta obra era necessària per evitar la seva contaminació i per mantenir l'equilibri entre el cabal i el consum de l'aigua de boca de la gent del poble», va explicar l'alcalde, Pere Garriga (EPA).

Aquesta resclosa, ubicada al sector de l'antic Molí de les Pipes, permet elevar el nivell de l'aigua de la riera -a la qual ressegueix transversalment- per tal de derivar el corrent fora de la seva llera, formant un rec que permet el regadiu dels terrenys destinats a l'agricultura. «A Arbúcies tothom té horts, conreus o feixes i el reg serveix per anar-los alimentant pendent avall», va remarcar Garriga, qui va subratllar que a la localitat l'aprofitament de l'aigua d'aquesta riera s'ha fet des de l'Edat mitjana, època d'ençà de la qual es té documentació de l'existència de les diverses rescloses.

Aquesta obra, que consistirà a substituir la resclosa actual per una feta només amb pedra i que inclourà una escala de peixos, tindrà un cost d'execució de 125.000 euros que, segons el batlle, assumirà «íntegrament» l'empresa Sorea que gestiona el servei local de l'aigua abastint el 97% de la població. Als anys 90, aquesta mateixa empresa ja es va encarregar de la construcció dels abeuradors i de la canalització entubada del reg. Aprovada aquesta proposta d'acord, el pròxim pas consistirà ara a enviar el projecte al Departament de Medi Ambient de la Generalitat, a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i a Parcs Naturals de Catalunya perquè emetin els seus respectius informes. «Aquest projecte s'ha fet tenint en compte l'entorn, ja que la resclosa es troba a 40 metres d'un pont romànic catalogat i al costat de l'antic Molí de les Pipes, documentat des de fa més de 1.000 anys», va dir l'alcalde arbucienc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema