L'escola Mn. Joan Batlle, ubicada al barri de Ca la Guidó de Blanes, ha estat la primera de la província de Girona a unir-se al projecte Escoles Tàndem, que consisteix a crear un vincle entre un centre educatiu i una institució de referència, de manera que els nens i joves estudiïn les matèries curriculars a través d'una especialització en l'àmbit del medi ambient i amb la implementació de metodologies pedagògiques innovadores. En el cas de l'escola blanenca, aquest projecte es durà a terme conjuntament amb el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), especialitzat en la recerca de la biologia d'organismes aquàtics i l'ecologia d'aigües marines i continentals.

Durant 3 anys, els mestres del centre escolar treballaran conjuntament amb formadors i investigadors del CEAB intercanviant coneixements, experiències i material pedagògic per transferir-los després a l'aula.

El projecte que es treballa al centre educatiu blanenc es va iniciar la passada tardor, i preveu diverses sortides de camp. Una d'aquestes excursions es va realitzar ahir quan un centenar d'alumnes acompanyats de científics del CEAB, van visitar la llera i la desembocadura del riu Tordera a Blanes i van haver d'identificar tant els punts de referència del mateix riu com altres identificatius geogràfics de l'entorn com poden ser el Montseny, les Guilleries o el Montnegre.

Aquest programa, impulsat per la Fundació Catalunya-La Pedrera i finançat amb un pressupost anual de 150.000 euros, també s'ha iniciat aquest curs a Cornellà del Llobregat, on l'Escola Mare de Déu de Montserrat treballa amb l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRBB), especialitzat en biomedicina.