Sant Hilari treballa amb la comunitat musulmana per traslladar la mesquita

Els possibles emplaçaments de la mesquita estan en zones del polígon industrial on no hi ha veïns

16.03.2016 | 20:35

Sant Hilari Sacalm ha començat a tramitar un canvi en el planejament per poder ubicar centres de culte al polígon industrial. Actualment, la comunitat musulmana es reuneix a un garatge del carrer Piscina que els ha quedat petit i volen comprar un nou espai més ampli. Aquest canvi d'ubicació va despertar els recels dels veïns, sobretot dels del carrer Sant Jordi, on s'havia especulat inicialment que s'ubicaria la nova mesquita. L'alcalde, Joan Ramon Veciana, ha volgut posar fi a la polèmica i aquest dimecres s'ha reunit amb el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell. Segons ha explicat, el local que vol comprar la comunitat no està en aquest carrer sinó que s'estudien tres possibles emplaçaments en d'altres zones del polígon.

L'alcalde ha explicat que un grup de veïns ha impulsat la creació d'una taula per a la bona convivència per poder tractar el tema de la mesquita. El ple del passat mes de gener va aprovar inicialment un canvi d'usos per poder ubicar centres de culte a la zona industrial. Aquest canvi en el planejament es feia per tal que la comunitat musulmana del poble (formada per unes 400 persones) pogués traslladar la mesquita fora del nucli antic. Des de fa anys, resen a uns baixos situats al carrer Piscina, un espai que ha quedat petit. La comunitat havia traslladat al consistori la voluntat de comprar un local més gran.

Segons ha explicat l'alcalde, Joan Ramon Veciana, aquest canvi d'ubicació ha despertat els recels d'alguns veïns, especialment dels del carrer Sant Jordi, on s'havia especulat que podria anar la nova mesquita. Per acabar amb la polèmica i afavorir la bona convivència al poble, l'equip de govern s'ha reunit amb el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, per analitzar la situació i explicar-li el perquè del canvi d'ubicació. "Ens han dit que veuen bé que permetem la ubicació d'una mesquita al polígon industrial, sobretot perquè és una zona molt propera al poble", ha detallat l'alcalde. Veciana ha recordat que el canvi d'usos encara no és vigent i que cal que torni a passar novament pel ple per fer-ne l'aprovació provisional i també cal la validació per part de la comissió d'Urbanisme.

La mesquita no anirà al carrer Sant Jordi

L'alcalde també ha volgut desmentir alguns "rumors" que assegura que s'han escampat aquestes setmanes pel poble. Per una banda, ha assegurat que en cap cas la comunitat vol adquirir una nau de 1.000 metres quadrats. "Busquen una nau d'uns 250 m2, res desmesurat, en cap cas serà la mesquita més gran de la demarcació com alguns volen fer creure", ha afirmat.

Per altra banda, l'alcalde també ha garantit que no anirà al carrer Sant Jordi. "Vam demanar un vot de confiança als veïns i els hem respost, les tres possibles naus que estem mirant no estan en aquest carrer", ha remarcat Veciana. Segons apunta l'alcalde, els possibles emplaçaments de la mesquita estan en zones del polígon industrial on no hi ha veïns i és còmode per a la comunitat traslladar-s'hi. Per tant, el consistori garanteix que no hi ha d'haver problemes per a ningú.

Taula per a la convivència

A més, l'alcalde ha dit que impulsaran una taula per afavorir la convivència al poble. És una proposta que els ha arribat per part d'alguns veïns que volen treballar voluntàriament per calmar els ànims i per fer que sigui una eina útil per explicar en tot moment el procés per traslladar la mesquita. "Volem intentar que sigui al màxim àmplia possible i que s'hi vegin representades les diferents religions que hi ha a Sant Hilari", ha conclòs l'alcalde.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema