La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) vol construir dos quiròfans nous a l´Hospital Comarcal de Blanes per tal de reduir les llistes d´espera, sobretot en aquells pacients que requereixen una operació de pròtesi de genoll. Així ho va avançar la direcció d´aquest ens, en una reunió mantinguda dilluns passat amb els alcaldes i regidors d´una quinzena d´ajuntament de la zona -entre els quals els de Blanes i Lloret- per parlar de la situació assistencial i econòmica de la Corporació, entre altres temes. «L´estructura que té actualment l´Hospital de Blanes ens ha quedat insuficient, i disposar de dos quiròfans més ens permetrà reduir les llistes d´espera», va explicar a Diari de Girona el director assistencial de la CSMS, Joan Miquel Carbonell, qui va reconèixer que en el cas de les operacions de pròtesi de genoll, les demores no són les que «voldríem tenir ni nosaltres, ni el Departament Català de la Salut ni els ajuntaments, que són els primers que poden rebre les queixes dels pacients».

De moment, però -segons va precisar Carbonell-, no hi ha cap termini establert per executar aquesta ampliació. «Ja estem tenint reunions amb el Departament de Salut que, com a responsable del servei, ha de ser qui autoritzi i financi aquesta obra», va subratllar el portaveu de la Corporació, qui va afegir que «no s´ha de convèncer CatSalut perquè veuen molt clar» que aquesta ampliació «s´ha de fer». «S´ha d´estudiar en quin espai es podria fer i en quins terminis, però no serien unes obres molt llargues», va assenyalar Carbonell.

Per la seva banda, l´alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), va valorar «positivament» aquesta notícia i va destacar que, segons el CSMS, la situació «caòtica que l´usuari pensa que existeix, està controlada» i que «les urgències han baixat tot i que el personal s´ha mantigut». «Sí que ens van dir que s´intentaria destinar més recursos a Blanes i reduir el temps d´espera per poder rebre visita amb un especialita», va constatar Lupiáñez, qui va recordar que cal evitar ser «alarmistes» i que, des del consistori, seguiran insistint a la Generalitat perquè destini més recursos a l´Hospital Comarcal «per prevenció».

D´altra banda, a la reunió també es va tractar la reivindicació feta pels ajuntaments per reclamar l´obertura de les urgències nocturnes dels Centres d´Atenció Primària (CAP). «No vam ser nosaltres els que vam decidir tancar els CAP i, per tant, ara no podem decidir unilateralment obrir-los», va explicar Carbonell, qui va afegir que el CatSalut ja està «revisant» la metodologia que va utilitzar per tancar aquests centres per veure «on és necessari» reobrir els CAP. De moment, però, a Lloret de Mar, l´Ajuntament ja ha recollit més de 1.000 signatures per reclamar aquesta obertura a la Conselleria de Salut, en una campanya que seguirà dimarts 29 de març al mercat setmanal i dissabte 2 d´abril a la plaça de l´Església. «Seguirem insistint perquè el conseller Toni Comín ens doni hora per tractar el tema», va dir el batlle lloretenc, Jaume Dulsat.

Finalment, el director assistencial de la CSMS va desmentir les acusacions fetes pel Comitè d´Empresa de l´Hospital de Blanes sobre l´antiguitat dels llits. «Es va informar en aquesta reunió que fa dos anys es van canviar tots els llits de l´Hospital Comarcal», va dir Carbonell, qui va afegir que «els millors dels llits antics» es van guardar per a situacions de sobreocupació.