Els veïns de Breda van reclamar dijous passat, durant un acte informatiu amb membres de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'Institut Català de la Salut a Girona (ICS), la restitució del tercer metge de família en el centre d'atenció primària (CAP), entre altres qüestions. Aquesta plaça va quedar descoberta el passat 21 de desembre, arran de la jubilació del doctor Jihad Aboul, i des de llavors -segons el consistori- només s'ha cobert de forma parcial, amb la dedicació de la coordinadora del centre del 60% de la seva jornada a l'atenció mèdica i la resta a tasques de coordinació.

Així, segons van exposar els veïns durant l'acte organitzat a la Sala Polivalent del Centre Cívic de Breda, aquesta situació ha provocat «desajustaments» en el repartiment de pacients. A més, tal com va explicar l'Ajuntament a través d'un comunicat, alguns bredencs es van queixar també de l'allargament de l'espera a l'hora de demanar cita quan «molts cops es troben» les sales d'espera buides o dels canvis freqüents de metges.

Per la seva part, Joaquim Casanovas, gerent de l'IAS i l'ICS a Girona, i Sara Rodríguez, directora d'atenció primària del mateix organisme, van assegurar que les xifres de gestió del servei a l'Àrea Bàsica de Salut de Breda són «bones» però van reiterar que «estudiaran el cas» per trobar «millores i evitar» els problemes actuals. Amb relació a la restitució del tercer metge de família, van mantenir que la ràtio de pacients per doctor a la localitat selvatana és «millor que la mitjana tot i que les circumstàncies de la vila ja obliguen a aquest fet» però que «estudiaran el cas». No es van especificar, però, mesures concretes.

El consistori, intermediari

Per la seva banda, l'Ajuntament bredenc, representat per l'alcalde, Dídac Manresa, i el regidor de salut, Sam Torres, van insistir que «seguiran treballant» per recuperar el tercer metge de família a temps complet. «La gent està molesta. Hi ha un cert neguit i sensació de desatenció que nosaltres, com a Ajuntament, hem de canalitzar i transmetre a qui té la capacitat per incidir en aquest camp» va dir ahir a Diari de Girona Dídac Manresa. «Som els receptors de les queixes veïnals i, per tant, hem de fer d'intermediaris i pressionar tant com sigui possible els responsables, que són el Departament de Salut i l'AIS-ICS» va afegir el batlle.