Breda celebrarà per primera vegada, del 15 al 17 d'abril, una fira dedicada a la vida i al patrimoni monacal de la localitat i que comptarà amb conferències, tallers i mostres de productes de diferents monestirs del territori, entre moltes altres activitats. Així, segons va informar l'Ajuntament a través d'un comunicat, la primera edició de la Fira del Monestir, substituirà la d'Entitats -que es recuperaria amb un nou format a principis d'estiu- i coincidirà amb la Festa de l'Ajust, que està estretament vinculada a la història del Monestir de Sant Salvador de Breda. "S'ha trobat adient organitzar una fira que girés a l'entorn de la temàtica de la vida monacal i posés en valor aquest element patrimonial del poble de Breda" assegura el consistori en el text.

La nova fira arrencarà el divendres, 15 d'abril, amb la representació teatral Retaule de Bernat II, vescomte de Cabrera a càrrec del grup amateur Montcabrera Teatre al Cercle Bredenc. La inauguració oficial no serà però, fins al dissabte 16 d'abril, quan es concentrarà el gruix de les activitats de la fira, que començaran amb una cercavila de Gegants fins a la plaça de la Vila on, a les onze del matí, es donarà el tret de sortida definitiu a la Fira del Monestir i la Festa de l'Ajust.

Durant aquesta jornada, es podrà assistir a les conferències que oferiran, entre altres, el crític gastronòmic Jaume Fàbrega sobre La cuina dels frares, un llegat històric i gastronòmic, o del frare caputxí, Fra Valentí Serra -ambdós col.laboradors de Diari de Girona- qui parlarà de l'elaboració de tisanes amb herbes remeieres. També es realitzaran sardanes a càrrec de la Cobla Bisbal Jove, visites guiades al monestir o espectacles d'animació infantil a càrrec de la companyia Capicua, entre altres. A la nit, es durà a terme un correfoc pels carrers de la localitat selvatana i un concert amb Miquel del Roig, Orquestra Maribel i Pefe's DJ's.

La Fira del Monestir i la Festa de l'Ajust acabaran diumenge, 17 d'abril, amb la celebració d'una gimcana infantil organitzada per l'Esplai No Ploris Mai, un concurs de dibuix pel nucli antic de la població o les actuacions musicals de la JazzBand de l'Escola Municipal de música de Sant Celoni o del Grup Vocal Zetzània. A més, al voltant dels estands del monestir també s'hi situaran parades d'artesania i productes d'alimentació de proximitat. "La voluntat d'aquesta fira és que els bredencs rememorem una part essencial de la nostra identitat i que els visitants, que són molt benvinguts, coneguin el monestir com un dels nostres trets distintius, juntament amb la terrissa i la proximitat al Montseny" assegura l'Ajuntament bredenc.